IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Московиси: Бюджетен дефицит на Франция над 3% е приемливо по изключение

Дефицитът може да се наложи заради обещанията на Макрон, поети, за да се уталожи кризата във Франция

11:34 | 12.12.18 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси посочи, във връзка с вероятното надвишаване на лимита от 3 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на френския бюджетен дефицит идната година, че това е приемливо временно и по изключение, предаде Франс прес.

"Ако вземем правилата, превишаването на този лимит може да се приеме ограничено, временно и по изключение", каза Московиси в интервю за днешния брой на в. "Паризиен".

Това бе отговорът му на въпрос дали Европейската комисия няма да отхвърли бюджета на Франция за 2019 година, ако дефицитът превиши 3 на сто от БВП.

"Всяка дума е от значение: евентуалното превишаване на 3-е процента не бива да продължава две последователни години, нито да е над 3,5 на сто годишно", уточни Московиси.

Европейската комисия подчерта, че мерките, които бяха обявени в понеделник вечерта от президента Еманюел Макрон, са необходими, за да се отговори спешно на необходимостта да бъде повишена покупателната способност на французите. Макрон обеща увеличение със 100 евро на минималната месечна заплата във Франция от януари.

В телевизионно обръщение към нацията, направено след бурните протести на движението на "жълтите жилетки", френският президент каза също, че обявява "социално и икономическо извънредно положение". Той заяви, че планираните данъчни увеличения върху пенсиите няма да се прилагат за хората с доходи под 2000 евро. Няма да се облагат и парите за извънреден труд. 

Макрон прикани работодателите, които могат да си го позволят, да платят на своите работници специална премия за края на годината, която да бъде освободена от данъци и социални удръжки. Той обаче отказа да върне данъка върху богатството.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 0
redcretin
преди 5 години
Бесилки не, ама по гилотините си падат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
khao
преди 5 години
И това ще е от нивото на средната класа, няма да е от бедните----че то и тук е така, само дето нямаме средна класа :) и за това никой не протестира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Изключения от Пакта за стабилност не трябва да се правят! Макрон да стяга гaщите на французите и да си изпълняват задълженията като всички членове на ЕС. С какви очи утре ще иска налагане на санкции за прекомерен дефицит срещу Италия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 0
Hahoto
преди 5 години
Да ти обадя, че на Франките дълга е 99 процента!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 1
Hahoto
преди 5 години
Освен това са обречени, щото не е отчетена и грешката на Иван Митев :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
Mohave _
преди 5 години
При 100% държавен дълг правилото за дефецитите е неуместно . То важи само при спазени други условия .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 2
ert
преди 5 години
Магьосници, друг път. Ако във Франция им приложат тукашните условия, дори само тукашните данъчни условия да им внедряд, с 20% ДДС за хляб и лекарства, гледай какво става на другия ден. Не протести, ами направо бесилки ще има. И това ще е от нивото на средната класа, няма да е от бедните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 1
Hahoto
преди 5 години
Тия удариха италианците в земята :) А още не е почнала кризата!!!Всички трябва да се учат от нашето финансово министерство - как се правят излишъци. Магьосници са това нашите, магьосницииии! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още