IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Природозащитници отхвърлят филтрите за комини като мярка срещу мръсния въздух

Тази стъпка не решава проблема с горивата, казват от Екологично сдружение "За Земята"

15:06 | 12.12.18 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Филтрите за комини не са подходяща мярка срещу мръсния въздух за България, твърди Екологично сдружение „За Земята“. Отново е сезонът на мъглите и инверсиите, отново България диша мръсен въздух с наднормени нива на фините прахови частици (ФПЧ). По този повод организацията поръча независимо проучване специално за ефекта от тази мярка.

Изводът e, че филтрите не адресират основните предизвикателства пред битовото отопление: некачествените горива и нискоефективните отоплителни уреди. При това сериозният проблем с високите нива на ФПЧ в жилища, където се използват стари отоплителни уреди на дърва или въглища, също остава незасегнат, смятат представителите на Сдружението.

„Когато избираме подход за подобряване на качеството на въздуха в България, трябва да мислим за неговата устойчивост и за ефекта върху човешкото здраве. Филтрите не са решение на проблема с ФПЧ, тъй като не премахват причината за замърсяването, нито пък подобряват въздуха вътре в домовете. Към момента това е единствено лобистка мярка, която обслужва нечии икономически интереси“, заявяват от „За Земята“. 

Поддръжниците на филтрите посочват като предимства възможността да се премахва висок процент от ФПЧ без домакинствата да трябва да сменят начина си на отопление и по-ниската инвестиция спрямо тази за смяна на горивната инсталация. И двете твърдения са опровергани от проучването.

Необходимата инвестиция за монтирането на филтър е сравнима с цената на закупуването на ефективен уред за отопление като пиролизна или пелетна печка.

„Преходът към такива системи намалява емисиите ФПЧ от източника и е един от начините за подобряване на качеството на въздуха дългосрочно“, поясняват от „За Земята“. Трябва да се отчетат и ежегодните разходи за поддръжка, почистване и електроенергия за работата на филтрите, които са допълнителна финансова тежест за домакинствата, докато подмяната на уредите с високоефективни би намалило разходите им за отопление.

Липсва и дългогодишен опит от масово приложение на филтри, който да покаже техния реален принос. Известните примери са от държави като Швейцария, Норвегия, Дания, където горивната база е по-нова и ефективна, а използваните горива често са пелети или друг вид модерна биомаса, при които нивото на емисии е по-ниско от това на уредите и горивата в България. Изследванията показват, че наличието на емисии фини прахови частици след филтъра силно се влияе от тези два фактора.

При положение че през 2011 г. над 50% от населението в България използва дърва и въглища за отопление (според националното преброяване), както и че средната ефективност на отоплителен уред на твърдо гориво е около 50% (според пресмятания от Министерството на енергетиката), то не може категорично да се определи ползата от филтрите за подобряване на качеството на въздуха в страната.

„Мярката би могла да допълни усилията за намаляване на емисиите ФПЧ при вече сменена горивна база и въведени стриктни и високи стандарти за всички твърди горива. В настоящия момент такива филтри може да са подходящи за намаляване на ФПЧ от търговски обекти, използващи пещи или скари на дърва или дървени въглища в населените места“, допълват от „За Земята“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
Schroeder
преди 5 години
Ако питате зелените те ще спрат всякаква индустрия и ако трябва ще ни върнат в 17-ти век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Ruddy
преди 5 години
Сам казваш,че автомобилите бяха малко,а и вятъра не идва от Витоша,поне в 80% от времето,а от северозапад,затова Кремиковци е построен там!София пък не е извадка!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
Ruddy
преди 5 години
Таралясниците ,които Албания даже вече не пуска за регистрация са истинския проблем,обаче простолюдието цари във всяка прослойка и не разбира проблема.Когато бяхме 9 000 000 души да не би да бяхме всички на ТЕЦ. Нито климатици имаше в населението ,обаче овцете като им пропагандират нещо даже елементарно и те блеят ли блеят.*** народ,какво да правиш!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Hahoto
преди 5 години
Чистият въздух е отвъд екзесциалните възможности на оцеляващия, в нашата родна действителност. И два филтъра безплатно да му сложите, няма да ги пусне, че ще трябва ток да плаща за тях. А пък приятелите на Импето, дето се топлят с всичко що гори, дори и с од.рискани памперси, за тях филтри, по Вапцаровски, Няма открити!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още