IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Успокоението на търговския фронт носи на Dow ръст от 300 пункта*

Wall Street започва борсовата сесия със силни ръстове

17:52 | 12.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските пазари започнаха борсовата сесия в сряда със силни ръстове, обнадеждени от добрите новини за разведряване на продължаващия търговски конфликт между САЩ и Китай, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Dverage нараства с 1,4%, или над 340 пункта, воден от поскъпването с над 3% при книжата на Caterpillar.

Същото увеличение от 1,4% бележи и широкият измерител S&P 500 благодарение на секторите на енергията и технологиите. Показателят Nasdaq Composite прибавя на свой ред близо 1,8%, като акциите на Facebook, Amazon, Netflix и Alphabet са на зелена територия.

Ръстове има и в банковия сектор, включително при книжата на J.P. Morgan Chase, Morgan Stanley и Citigroup.

Във вторник американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще се намеси в делото на правосъдното министерство в САЩ срещу главния финансов директор на Huawei Мън Уанджоу, ако това ще помогне на американските интереси или на търговските преговори между Вашингтон и САЩ.

Държавният глава също така потвърди, че няма намерение да увеличава митата върху китайски вносни стоки освен ако няма гаранции за постигането на търговско споразумение.

В същото време се появиха съобщения в медиите, че Китай намалява митата си върху произведени в САЩ автомобили. Американски държавен представител съобщи пред Ройтерс, че властите в Пекин са изпратили сигнал за понижаване, но Вашингтон все още трябва да изчака официалното оформяне на документацията и уточняването на времевата рамка.

На облигационните пазари доходността по американските държавни ценни книжа остава стабилна, след като правителствени данни показаха, че потребителските цени са останали без промяна през ноември. Доходността по 10-годишните облигации е на ниво от 2,902%, а по 30-годишните – 3,141%.

Доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от конкурентни валути, спада с 0,4% до ниво от 97 пункта.

В началото на борсовата сесия в САЩ цената на петрола върви нагоре. Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 0,83% до 52,08 долара за барел. От своя страна фючърсите върху международния бенчмарк Брент увеличават цената си с 0,9% до 60,74 долара за барел.

Златото също поскъпва с 0,26% до 1250,50 долара за тройунция.

* Информацията е актуална към 17:15 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още