IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джим Робинсън: F-16 е най-смъртоносният изтребител в света

Самолетите, които САЩ предлагат на България, разполагат с най-новата технология, заимствана от изтребителите F-35, твърдят от Lockheed Martin

10:41 | 17.12.18 г. 19
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските изтребители F-16 са най-смъртоносните самолети в света. Това заяви в интервю за Investor.bg Джим Робинсън, мениджър в отдел „Международно бизнес развитие” към американския производител на самолети, плавателни съдове и авиокосмическа техника Lockheed Martin. 

По неговите думи самолетите, които американската компания предлага на България, разполагат с най-модерната технология, части от която са заимствани от изтребителите F-35.

Робинсън повтори тезата, че стойността на офертата към България не може да бъде обявена, тъй като това е въпрос на договаряне между американското и българското правителство и засяга интересите на конкуренцията. 

Въпреки това той заяви, че предложението за закупуване на изтребителите F-16 съдържа всичко, което е необходимо за българските военновъздушни сили – самите изтребители, наземното оборудване, подготовката на пилотите и механиците, резервните части и въоръжението.

Мениджърът изтъкна, че ако България приеме офертата на компанията, цената на самолетите ще подлежи на предоговаряне, като е напълно възможно тя да бъде намалена.

Партидата, която ще бъде предназначена за страната ни, ще се произведе в завода в Грийнвил, Южна Каролина.

„В момента действат над 3 хил. самолета F-16 в световен мащаб”, заяви Робинсън, като добави: „За сравнение, конкурентите на този тип изтребител разполагат само с по няколкостотин бройки. Това е достатъчно показателно за тактическите качества на технологията”.

Той изтъкна факта, че въпросният модел изтребители стои в основата на въоръжението на военновъздушните сили на редица страни от Централна и Източна Европа.

„Днес и Словакия подписа споразумение за покупка на 14 самолетa F-16, за да замени своите стари изтребители от времето на Съветския съюз”, подчерта Робинсън.

Във връзка с решението на САЩ да блокират сделката за продажба на изтребители F-16 от Израел на Хърватия на стойност 500 млн. долара, Робинсън сподели, че тук става въпрос за тристранна дискусия, която е свързана с инсталирането на допълнително оборудване, което трябва да бъде технически съвместимо с въпросния модел самолети.

„Една от причините, поради която F-16 е най-добрият изтребител в света, е фактът, че фабрично тази технология разполага с 12 хил. летателни часа или приблизително 40 години за използване”, изтъкна Робинсън.

„Технически F-16 е по-добър от Gripen C/D. Това е така, защото нашата технология разполага с изключително добра и ефективна радарна система. Радарът в изтребителя има активна фазирана антенна решетка, която липсва при Gripen. Шлемът на пилота е снабден с електроника, която му позволява да набелязва целите за поразяване”, добави още той.

Според Робинсън самолетите F-16, които се предлагат в момента на България, са заимствали голяма част от технологията от по-новия F-35.

„Чрез тази технология България може да се превърне в надежден партньор както на САЩ, така и на НАТО”, изтъкна още той.

По неговите думи американското правителство и НАТО вече са инвестирали около 40 млн. долара за технологичното модернизиране на авиобазата в Граф Игнатиево за успешното интегриране на изтребителите.

Робинсън изтъкна факта, че времето за доставка на самолетите е значително намалено от предишния срок от 3 години и тяхното внедряване ще бъде улеснено от инвестициите в инфраструктурата и предвиденото обучение на пилотите и помощния персонал.

„Не мога да сравнявам руската военна технология с нашата, но гарантирам, че F-16 е най-добрият самолет, който разполага със свръхзвукова скорост, отлична авионика, нови дисплеи и радарна система”, заяви Робинсън, като добави: „Този изтребител е най-смъртоносният в света”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още