IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богатите китайци бързат да покрият 1 млрд. долара от новата данъчна система

По данни на Bank of Singapore през втората половина на годината се наблюдава увеличение от 35% на интереса от китайски клиенти към офшорни тръстове

23:13 | 13.12.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Богатите китайци бързат да покрият активи и приходи в чуждестранни тръстове преди новите данъчни правила в страната да влязат в сила следващия месец. Сред тях е и мярка, която е насочена директно към офшорните притежания на елита, съобщава Bloomberg.

По данни на Bank of Singapore през втората половина на годината се наблюдава увеличение от 35% на интереса от китайски клиенти към офшорни тръстове, посочва ръководителят на подразделението за финансово планиране на банката Уон Шъу Ли. По думите му броят на молбите, предшестващи създаването на тръстове, които предлагат „възможности за данъчно планиране“ чрез предоставяне на собственост на попечители от трета страна, се е удвоил от август насам.

Данъчната реформа, която влиза в сила от 1 януари, цели да намали данъчната тежест от хората със средни и ниски доходи, като увеличава задълженията на най-богатите. Те също така оказват ефект и върху работата на консултанти, частни банкери и адвокати, които специализират в създаването на тръстове.

С увеличаването на богатствата на китайските елити – личното богатство в страната нарасна до 21 трлн. долара през миналата година, съхранението на пари в чужбина или промяна на техния статус на данъчно пребиваване стана нещо нормално.

И въпреки мерките на правителството за затягане на контрола върху изнасянето на средства извън страната през миналата година, капиталите в чужбина ще достигнат размер от 1 трлн. долара през тази година, изчисляват от Boston Consulting Group.

„Интересът от създаването на офшорни тръстове и премахването на китайската регистрация на домакинства (която удостоверява, че даден човек е жител на дадена област – бел. ред.) е огромен“, посочва Питър Ни, партньор и данъчен специалист към правната кантора Zhong Lun. По думите му лицата с голямо нетно състояние бързат, за да могат да хванат крайния срок, който изтича през 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още