IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ остави лихвите без промяна и потвърди прекратяването покупките на активи

Пазарите са в очакване на сигналите от страна на управителя на централната банка Марио Драги

15:06 | 13.12.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка запази без промяна основните лихви и потвърди прекратяването на покупки на активи в края на този месец, съобщиха от финансовата институция. 

На днешното си заседание Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) взе решение лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение да останат непроменени – съответно 0,00%, 0,25% и -0,40%. Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да се задържат на сегашното си равнище най-малко за период, който включва и лятото на 2019 г., и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо, за да се осигури по-нататъшно устойчиво доближаване на инфлацията до равнища под, но близо до 2% в средносрочен план.

Що се отнася до нестандартните мерки по паричната политика, нетните покупки по програмата за закупуване на активи ще приключат през декември 2018 г. Същевременно Управителният съвет развива допълнително ориентира си за реинвестирането. По-специално, Управителният съвет възнамерява да продължи да реинвестира в пълен размер погашенията по главници на ценни книжа с настъпващ падеж, придобити по програмата за закупуване на активи, в продължителен период от време след датата, на която започне да повишава основните лихвени проценти на ЕЦБ, и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо, за да се поддържат благоприятни условия на ликвидност и значителна степен на нерестриктивност на паричната политика.

Още през юни централната банка очерта плановете си да прекрати мащабната си програма за изкупуване на облигации през декември и намекна, че лихвените проценти вероятно ще останат на настоящите ултраниски нива поне до лятото на 2019 г.

От протокола от предишната среща на ЕЦБ стана ясно, че по време на срещата си банкерите признават, че налице са някои разочароващи данни, но приемат, че все още се вижда икономически растеж и ускорение на инфлацията.

Пазарите са в очакване на посланията от управителя на ЕЦБ Марио Драги в контекста на нарастващите сигнали за забавяне на икономическия растеж в световен мащаб, напрежението в търговията, което помрачава перспективите, наред с насрещните ветрове на хоризонта заради Италия и Brexit.

Малко след обявяване на решението еврото остана стабилно спрямо долара на ниво от 1,1369 долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 4
studioaa
преди 5 години
Явно чака сега днес лъсва измамата Марио Драги защото преди 4-5 години се твърдеше, че ДЦК-атата и корпоративните бондове ще бъдат ПРОДАДЕНИ, когато икономиката се подобри, а сега положението е точно обратното. Всичките пари от главници и лихви по тях ще бъдат "реинвестирани" защото няма нито един балам, който да купи тези безполезни книжа. На вЕрващите в силно евро честита девалвация и опитайте пак следващия път...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още