IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още 15,6 млн. лева за проекти по Interreg в региона с Турция

Комитетът за наблюдение на Програмата за трансгранично сътрудничество одобри средства за защита на морските територии и опазване на археологическото наследство

16:45 | 13.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Акве Калиде. <em>Снимка: Община Бургас</em></p>

Акве Калиде. Снимка: Община Бургас

Още над 15,6 млн. евро ще бъдат инвестирани за развитие на туризма и опазване на околната среда в пограничния регион между България и Турция по Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg между двете държави.

Това реши Комитетът за наблюдение на програмата в Поморие. Форумът беше председателстван от заместник-министъра на МРРБ Деница Николова и Бейза Туран – директор на Дирекция „Финансово сътрудничество“ в Министерството на европейските въпроси на Турция, съобщи пресцентърът на Министерство на регионалното развитие и благоустройство.

Официален гост на събитието беше Магали Леноел, отговаряща за програмата в Европейската комисия.

От МРРБ информираха, че започва изпълнението на проектите, подадени по втората покана, обявена в началото на годината.

Зам.-министър Николова съобщи, че са получени 130 проекта, като кандидатстването по програмата за първи път беше изцяло по електронен път.

В програмата в граничния регион към днешна дата се влагат над 25 млн. евро, като се реализират и 43 проекта, одобрени по първата покана на стойност от почти 10 млн. евро. От тях 16 са инвестиционни, основно за борба с природните бедствия и опазване и управление на природните ресурси, а 27 са от типа „меки мерки“ за промотиране и насърчаване на възможностите за туризъм.

Сред „отличниците“ на програмата по първата покана са областите Бургас и Хасково, където се работи по най-много проекти. Сред  тях са мащабен проект за защита от наводнения в пограничния регион, включващ и обучение за реакция при бедствие, изграждане на път до Скален манастир "Св. Никола" в турския град Къикьой, реставрация и консервация на археологическите останки в Акве Калиде, 3D-проектор за туристически форуми в Несебър и Одрин, дигитализация на архивите на културните институции в Хасково и Одрин и др.

Зам.-министърът обеща още догодина ще започнат дискусиите за бъдещето на програмата в следващия програмен период.

„Ще разчитаме на натрупания опит от изпълнение на програмите за трансгранично сътрудничество между двете страни, за да заложим дългосрочна стратегия за още по-ефективно инвестиране на финансовите ресурси в съвместни инициативи за развитие на региона“, коментира Николова.

Според Магали Леноел от ЕК подчерта, че е важно да се отчитат физическите придобивки за населението, а не само заложените индикатори по мерките. Тя информира, че в момента се обсъжда бюджетът за следващия програмен период.

„Важно е да покажем, че програмите за трансгранично сътрудничество имат добри практически резултати, колкото и сложно да се изпълняват. Проектите дават възможности, както и другите кохезионни програми “, прогнозира тя.

Сред одобрените днес проекти са на община Сунгурларе за опазване на околната среда, защита на морските територии на Морска администрация - Бургас, инициативи за намаляване на отпадъка в Егейско и Черно море на областните администрации Бургас и Енес, проект за защита от заразни болести по животните в Странджа и Източни Родопи, мерки за защита на популацията на Черноморския орел, разработени от неправителствени организации, европейски подход за предотвратяване на пожари на Дирекция „Комуникации и информационни системи“ на МВР и Управление на горите – Визе, проект за връщане сред природата на юноши и деца на „Съюз за възстановяване и развитие“, Съвместни инициативи за управление на отпадъците и намятване на отпадъка в пограничния крайбрежен район, проект за „Здрави гори“ и др.

Сред одобрените проекти в областта на туризма са развитие на „Русокастро“, „Дърво на живота“ на община Харманли, превръщане на занаяти в туристически атракции на община Средец, разкриване на туристическа привлекателност на Тополовград, Минерални бани , Любимец и Средец, промотиране на старите традиции в Поморие, възстановяване на древните културни коридори – Одрин и Любимец, промотиране на културното наследство в Приморско, съвместни действия за привлекателността в пограничния регион на Димитровград.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още