IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа ще пострада най-много от евентуална финансова криза

Количествените улеснения на ЕЦБ не дадоха толкова добри резултати, колкото се очакваше, смята анализаторът Йонко Чуклев

08:33 | 14.12.18 г. 4
Европа ще пострада най-много от евентуална финансова криза

Евентуална финансова криза най-тежко ще бъде понесена от Европа, коментира финансовият анализатор Йонко Чуклев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"ЕЦБ започна нетни покупки по програма за закупуване на активи през март 2015, като рекордният им обмен бе по средата на 2016 г. В цените на доста ДЦК, корпоративни облигации се виждаше, че почти нямаше възможност за спад заради тази огромна ликвидност", заяви Чуклев. "Главната идея на ЕЦБ е да предотвратят дефлацията. Държави с по-висок дълг като Гърция, Италия, Португалия много разчитат на ЕЦБ, за да могат да емитират облигации на не толкова пазарни цени. Еврото може да се засили спрямо основни конкуренти".

 

Част от успокоението на пазарите по повод решението на ЕЦБ е, че ще бъдат реинвестирани лихви в пълен размер, уточни Йонко Чуклев. Най-вероятно европейският пазар ще продължи да бъде сравнително добре ликвиден, допълни той.

Количествените улеснения не дадоха толкова добри резултати, колкото се очакваше, посочи гостът.

"Основните рискове в случая са пределно ясни – Брекзит и Италия. Важно е как и дали Великобритания ще излезе от ЕС. От друга страна, в последно време Италия е в крайна риторика с ЕК относно бюджетния си дефицит. Италианците желаят да финансират екстравагантни предизборни обещания", обясни той. "Безработицата е висока, антирекорди по раждаемост в последните години, спад на индустриалното производство. 2019 се надявам да бъде година на реформи за Италия. Става дума за по-нормализирано дефицитно харчене и мерки, насочени към подобряване на бизнес средата в Италия".

Трудно е да се прогнозира кой ще замести Марио Драги на поста председател на ЕЦБ и каква ще бъде неговата политика, прогнозира финансовият анализатор. Драги е наясно, че повишението на лихвите би означавало по-големи разходи за държавите с високи нива на дълг.

От последната среща на Фед може да се очаква едно повишение сега, но през 2019 г. Фед ще бъде по-спокоен в действието си, прогнозира Йонко Чуклев.

Още от разговора вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 11
Иван Митев
преди 5 години
Въведения от Джон Лоу през 1716 година грешен основен подход за държавно управление сега се прилага във всички държави.При достатъчно време, (заради допусканата държавна грешка) във всяка държава последиците са същите както по времето на Джон Лоу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 3
pinoccio
преди 5 години
А, бе, ти не различаваш Митьо-гестапото от професора от Лондон, само защото носят едни и същи имена. Ами, различаваш ли дуппка в земята от собствения си заддник по тая логика?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 24
khao
преди 5 години
как пък не те мържеше да пишеш толкова глупoсти ? рептилите и костов за виновни за всичко, а вече и хартиените пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 6
pinoccio
преди 5 години
Не е трудно да се види, че е налице изчерпване на монетарните средства за контрол и управление на икономиката. Всичко това напомня на авантюрата на Джон Лоу във Франция от 17-ти век, когато той вкарва първите хартиени пари в обращение. Както знаем, след невероятен първоначален подем това начинание приключва с пълно разорение за френската хазна. Тогава пострадавша е само Франция, а сега в капана на хартиените пари е целият свят. Разликата в мащабите е поразителна, а резултатът е един и същ - тотален крах. Но, хората не помнят дори, дали вчера е било предният ден или онзи ден. Хартиените пари изискват с времето все по-голямо и по-голямо пространство, където да оперират. Франция им е отесняла и те колабират. Светът е достатъчно голям, но и той, все пак, е краен в своите размери. И светът вече е тесен за хартиените пари и колапсът тепърва предстои. Остава само китайците да успеят с мисията до Марс, за да качат там няколко чувала с пари, та духът на Милтън Фридман да вземе малко въздух. Друга спасителна хипотеза за хартиените пари е, че Вселената се разширява и винаги ще има място за тях в нея. Истината е, че вече нито количествени облекчения помагат, нито лихвена политика - светът гази в пари и в същото време гладен стои. Светът започва да прилича на Ваймарската република, когато парите се търкалят по улиците, а вятърът ги тика в шахтите при плъховете. Остава само някой Карл Либкнехт да се появи и да призове амишите да дойдат на власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още