IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономически растеж от 4% очакват от АИКБ при внос на кадри

На пазара на труда у нас има пълен недостиг на всякакъв вид персонал, каза Милена Ангелова, главен секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България

10:30 | 14.12.18 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

На пазара на труда у нас има пълен недостиг на персонал, не само квалифициран, но всякакъв вид персонал. Това беше основният проблем за българския бизнес през 2018 г., вероятно той ще остане валиден и през следващата година. Това каза Милена Ангеловаглавен секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България, в предаването “Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

На практика заетостта в момента е достигнала своя максимум и много трудно се назначават нови хора, просто защото такива отсъстват. Безработицата е на т. нар. санитарен минимум, тоест на пазара на труда има само хора, които така или иначе не биха желали да стъпят или много трудно биха се съгласили да стъпят на пазара на труда. Българският бизнес търси над 100 000 души, които според нас в краткосрочен план могат да бъдат осигурени единствено от внос, посочи Ангелова. 

Очакваме в следващата година безработицата да бъде 4,8%, което означава, че с 0,3% ще се увеличи коефициентът. Това доказва нашата теза, че на практика отсъстват кадри на пазара на труда, каза още Ангелова. И допълни, че в същото време младежите не се квалифицират по търсени от бизнеса професии масово поради различни причини – мода, неразбиране на това, което е важно за българската икономика, стигматизацията на математическите и техническите специалности, защото са доста трудни. Търсят се много кадри в сферата на машиностроене, електротехника, пътно строителство, лекари, транспорт, спедиция.

Очакваме икономическият растеж през следващата година да продължи, като за нас недостигът на квалифицирани кадри и въобще на всякакви кадри е задържащ фактор. Вярваме, че ако се осигурят повече кадри на пазара на труда в България, нашият икономически растеж има потенциал да премине психологическата бариера от 4%, което е много важно за страната, отбеляза още гостът.

Ако веднага не вземем някакви мерки и ако не се спре с това негативно говорене, че българските работодатели не могат да намерят кадри, просто защото не са готови да плащат достатъчно, то тогава украинците ще отидат в Полша, там са вече почти 2 милиона, всички възможни кадри изтичат също към Западна Европа. България трябва да се конкурира, да се обърне манталитетът с целия ЕС за кадри, смятат от АИКБ. Преди 5 години беше по-лесно, а сега трябва наистина да се действа веднага, защото от 1 януари ние се конкурираме с германския пазар на труда, където се търсят 1 млн. души.

Най-застрашени в България от недостиг на кадри са икономически сектори, които генерират икономически растеж и генерират конкурентоспособността на страната. Това са металообработващите професии в машиностроенето, в електротехниката, в електрониката, във високите технологии. Точно тези, в които България все още има сравнителни предимства и генерира доста сериозна част от нашия износ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 1
serafima
преди 5 години
Толкова си могат в тази асоциация и така им е изгодно да говорят. Шефът им с очилцата Васил Велев не спира да говори как му трябва внос на работна сила, като има предвид само да им плаща ниските заплати и те стоят безропотно. Така прави и дъмпинг на работната заплата у нас. Наскоро философстваше в Референдум (там при Добрина може), колко била ниска производителността на труда у нас и затова заплатите са ниски. Все с това ни плашата. И НИКОГА НЕ ГОВОРЯТ по същество за този МИТ. НИКОГА не допускат да се чуе друго мнение - с данни и съпоставки между БГ и другите страни в ЕС. При индекс ЕС=100 по БВП на човек от население БГ има индекс 49 (да, най-нисък в ЕС - Румъния беше като нас, днес е 63), производителност на труда - около 55, а по ниво на средна работна заплата - около 6 ПЪТИ. Освен това, прези ВСИЧКИ 30 години назад работната заплата у нас не се формира (и намя връзка) от нивото на производителността на труда. Живеем в този абсурд и чакаме някои "авторитети" да се изкашлят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 1
888
преди 5 години
Като не могат да намерят персонал аикб е време да мигрира във Виетнам или Китай или направо на Марс - защото в тия държави за осъденита за корупция ги разстрелват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 7
Иван Митев
преди 5 години
Злокобният проблем е наличието на грешен основен подход за държавно управление.Икономическият растеж е недостатъчен за спасение от нарастващи страдания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 1
khao
преди 5 години
корупцияте не само убива, тя гони и населението ... и като внесете кадри кво? нали след 2-3 години като си изкарат БГ паспорт пак ще идат на Запад ... с тиквата и дпс толкова !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 1
ceneto
преди 5 години
вие сте толкова некадърни, че правилата които сте създали за започване на работа на чужди работници ви пречи да внесете такива....какъв свободен пазар ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 1
baba_meca
преди 5 години
За тия заплати дето ги давате, не само тия дето са безработни не искат да ви работят, но дори тия дето са на работа само се чудят как да ви го...жалка история...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 14
s3
преди 5 години
Както винаги са прави от АИКБ, просто е време да започне да се внася по-евтина работна ръка за да може да се регулира нивото на заплащане у нас. Ако някой го мързи и не иска да работи за тукашните заплати, ето ще си намерим работник отвън, а нашия да духа супата. Свободната икономика празни места не търпи. Ние сме за капитализъм и свободен пазар, нали така реши народа още преди 30г. на кръглата маса, така че да действаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 2
baba_meca
преди 5 години
Има грешка в първото изречение, да се чете:На пазара на труда у нас има пълен недостиг на добро заплащане, на не само квалифициран, но всякакъв вид персонал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 3
national power
преди 5 години
Taя асоциация на изед.ниците не разбра ли че с туземски заплати кадри няма да има никакви.Работника отива при тоя който плаща.Давайте на инженерите по 4000 кинта на работниците по 2000 и ще имате всякакви кадри.Като сте нег.одни да се конкурирате хлопвайте кепенци и не се мъчете.Няма как да давате по 700 лева и да искате кадри когато тия кади мизеруват и ви гледат как сменявате телефоните колите и апартамнтите на любовницъе си всяка година.Когато разберете че приоритет са хората а не личният кеф и се научите да уважавате свестните и кадърните ще имате всякакви кадри.Искали 100000 работника а дали си представят че ако това се случи българия ще запеилича на катун.Аз мисля че е крайно време синдикатите да поискат работодатели щото нашите се оказаха нека.дърници.Никой дори турците не са се отнасяли толкова жестоко с българите колкото нашенските чор.баджии изед.ници.Боли *** мене х...я на Велев за фирмите и бизнеса.На него не му пука за мен това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още