IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И с по-високи цени ВиК операторите трудно ще изпълнят плановете си

Трябва да бъдат въведени механизми за социална защита, заяви председателят на БАВ инж. Иван Иванов

10:53 | 14.12.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Поскъпването на водата е следствие на приемането на петгодишните бизнес планове на ВиК операторите, в сила от 2017 до 2021 г. В тях се предвижда всяка година да има актуализация на цените от 1 януари. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria инж. Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите (БАВ).

По думите му в бизнес плановете не са предвидени растящите цени на труда и електроенергията. Затова според него увеличението не е достатъчно, за да се изпълняват пълноценно петгодишните бизнес планове.

Той поясни, че в структурата на ВиК цените в България основните пера са разходите за електроенергия, за труд, за аварии и ремонти. Цената на труда е средно около 30%, като той не е добре заплатен в сектора. 

След като по-високите разходи за труд и електроенергия не са заложени в новите цени, Иван Иванов заяви, че се надява да има резерви, свързани с подобряване ефективността на тези дружества, защото те оперират повече от година с нови цени и с бизнес планове. Но те имат и предвидена малка печалба, която е буфер за подобни ситуации.

Що се отнася до социалната поносимост на цените на ВиК услугите, в някои региони таванът на цените вече е достигнат, в случая Монтана и Враца. Законът не позволява да се прескочи прагът на този етап, защото няма механизъм, с който да се подпомагат хората, затруднени да плащат по-скъпа вода.

„Вече има общо мнение, че трябва да бъдат въведени такива механизми“, каза председателят на БАВ.

„С това прилагане на петгодишните бизнес планове и постепенно увеличение през годините точно това постигаме – плавно увеличение на цените. Ако трябва да покрием всички нужди от раз, тогава цената наистина ще скочи драстично“, каза той по повод планиран протест пред КЕВР.

Тази година секторът очаква да започне изпълнението на дълго планираните инвестиции.

„Над 1,3 млрд. ще влязат в системата, може би не само през тази година, а през следващите 2-3 г. Но тази година, 2019, е ключова да стартираме по правилния начин тези инвестиционни проекти. Предстои, от една страна, одобряването на безвъзмездното подпомагане за ВиК операторите... От друга страна, ВиК операторите трябва да проведат търговете, да изберат най-добрите изпълнители и да започнат тези проекти“, обясни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
boriskolev
преди 5 години
Нали се сещаш, че водата не идва ей така при теб в чешмата? Някой трябва да я пречисти и да я "докара" при теб. А мръсната вода след това - тя сама ли да се отведе? Ей тва е типичния българин - да ползва, *** да не плаща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Императорът
преди 5 години
И какви разходи за електроенергия има в София, мерзaвецо, където водата тече на гравитация? Защо товарите хората с т.нар. "разходи по мрежата", които в голямата си част са КРАДЕНА вода? Докога в незаконните хъхрешки рaзвъдници водата ще тече денонощно, а коректните платци ще плащат за нея? Ама няма проблем, въведете и "механизми за подпомагане" за плащане на скъпата вода - до всякакви такива "механизми" винаги пръви се дореждат ***, значи освен че плащаме водата, която крадат, ще им даваме пари за да плащат това, което крадат - т.е. да имат още повече за ракия !!! Отрежете всички незаконни прикачания към ВиК мрежите и цената на водата дори ще може да спадне - и пак дза има пари за инвестиции !!!! Ама не смеете нали - мерзaвци - нито дори да сезирате прокуратурата... която пък няма никакъв шанс да се самосезира, нищо че подобни кражби са криминализирани в НК !!?! Единствен шанс на хората е да се съюзят и да съдят ВиК, задето не реагира по никакъв начин на масовите кражби на вода, но товари сметките на коректните платци !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още