IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко волатилна ще бъде 2019 г. за петролните пазари?

Съществуват редица променливи, които ще окажат влияние върху петролните цени както при предлагането, така и при търсенето

08:45 | 21.12.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цените на петрола се повишиха през седмицата след договорените съкращения на петролното производство от представителите на Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници. След това обаче те отново тръгнаха рязко надолу.

Според Ник Кънингам от Oilprice.com волатилността на петролните пазари най-вероятно ще остане силна и през следващата година.

Съществуват редица променливи, които ще окажат влияние върху петролните цени както при предлагането, така и при търсенето.

Бичи фактори

Иран

Най-големият и най-очевиден риск за петролните пазари идва именно от Иран.

Временното освобождаване от американските санкции на осем страни ще изтече през май. При цена от над 80 долара за барел за Брент и с наближаването на ноември, администрацията на американския президент Доналд Тръмп извърши нещо безразсъдно, възстановявайки наказателните мерки срещу Иран и заплашвайки да сведе до нула предлагането на ирански петрол.

Петролното производство на Иран е намаляло с 380 хил. барела дневно за ноември в сравнение с месец по-рано, понижавайки се под 3 млн. барела на ден.

Все още съществува голямо количество петрол, което САЩ могат да засегнат чрез санкциите и ако това стане, Вашингтон ще направят услуга на ОПЕК+, като сами повишат цената на петрола чрез мерките срещу Иран.

Либия

Северноафриканската страна зачеркна 400 хил. барела дневно заради своето нестабилното вътрешнополитическо положение, след като преди това успешно увеличи предлагането до рекордни нива.

Въпреки своите високи цели относно петролното производство през следващата година Либия може да изненада неприятно пазарите с неочаквани загуби заради военните конфликти в страната.

Венецуела

Страната ще приключи годината с износ на почти 1 млн. барела дневно, което е понижение с около 600 хил. барела на ден от януари насам.

Ръстът при загубите може да се забави в скоро време, тъй като страната вече има прекалено малко за губене.

Много трудно може да се открие дори един анализатор, който да каже, че през 2019 г. Венецуела може да очаква възстановяване на производството в близък или дори в средносрочен план.

САЩ и шистовата продукция

Според проучванията се очаква американският добив на шистово гориво да продължи да расте и през 2019 г.

Големите петролни производители в САЩ вече надскочиха прогнозите за настоящата година въпреки опасенията за свръхпроизводство и пренасищане на петролопроводите.

Въпреки това неотдавнашният спад в цените, финансовият стрес и продължаващите проблеми с петролопроводите могат най-накрая да забавят добива и предлагането на петрол.

Съкращенията на ОПЕК+

Редуцирането на петролната продукция с 1,2 млн. барела дневно би трябвало да спомогне за елиминирането на голяма част от излишъка, но решението на ОПЕК за ново обсъждане на съкращенията в средата на следващата година ще преразгледа влиянието на американските санкции срещу Иран и в зависимост от това може да се очаква нова сериозна промяна в петролните цени.

Мечи фактори

Забавянето на глобалния икономически растеж

Вероятно най-големият ценови риск и един от най-трудните за прогнозиране фактори е възможността за забавяне на глобалния икономически растеж, смята Кънингам.

Търговската война между САЩ и Китай вече оказа съществено негативно влияние върху глобалната икономика, като се отрази и върху показателите в Китай, свивайки и брутния вътрешен продукт в някои части на Европа.

Това, както и увеличаването на лихвените проценти, оказва своето влияние върху търсенето – основният стълб при производството на петрол.

Ръстът на шистовото производство в САЩ

Въпреки ревизията на ОПЕК+ за петролната продукция в посока надолу, от Международната агенция по енергетика (МАЕ) все още очакват доставките на страните извън петролния картел да нараснат с 1,5 млн. барела дневно през 2019 г., като по-голяма част от това ще дойде именно от американските компании, добиващи шистово гориво.

Несъгласието с продуктовата ревизия на ОПЕК+

Русия вече намекна, че няма да редуцира значително своето петролно производство през януари 2019 г., когато решението на ОПЕК за намаляване на продукцията влезе в сила.

Поради това съществува риск пълните съкращения да не бъдат реализирани, като единствено Саудитска Арабия ще извърши приетото по време на срещата във Виена редуциране от 1,2 млн. барела дневно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още