IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 достигна ново дъно за 2018 г.

Dow завърши борсовата сесия със спад от над 500 пункта, а Nasdaq отписа близо 2,3%

23:39 | 17.12.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските пазари завършиха борсовата сесия в понеделник със силни спадове на фона на нарастващите притеснения на инвеститорите, че плановете на Федералния резерв за увеличаване на лихвените проценти може да дойдат в повече на икономиката и фондовите пазари, съобщава CNBC.

Широкият измерител S&P 500 достигна до най-ниското си ниво за годината - 2545,95 пункта, отписвайки над 2%. С това бенчмаркът потъна под предходното си дъно от февруари, когато стигна 2532,69 пункта.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average спадна с над 500 пункта (2,1%) до ниво от 23 592,78 пункта, с което загубите му за последните два дни са над 900 пункта. Едни от най-губещите компании са Amazon и Goldman Sachs.

Dow и S&P 500, които се намират на територия на корекция, са напът да отбележат най-лошия си декември от Голямата депресия през 1931 г. насам, като и двата показателя са назад със 7%. За годината S&P 500 отписва над 4%.

Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite на свой ред се понижи с близо 2,3%, като акциите на Microsoft поевтиняха с близо 3%.

Индексът Russell 2000, който проследява представянето на по-малките компании, навлезе на меча територия със спад от 20% от своя 52-седмичен връх.

Една от основните причини за мрачното настроение на инвеститорите е очакваното увеличение на лихвените проценти от Федералния резерв за четвърти път за 2018 г. тази сряда. И макар опасенията за покачването да тревожат пазарите през цялата 2018 г., то те нараснаха значително през последния месец заради влошаването на очакванията за инфлацията и икономическия ръст.

„С увеличаващата се волатилност на фондовите пазари и признаците за забавяне на растежа отвъд Океана, нарастват и призивите Фед да спре с повишаването на лихвите“, посочва Дейвид Кели, главен международен стратег към JPMorgan Funds.

По-рано в понеделник американският президент Доналд Тръмп също поднови критиките си към политиката на централната банка.

В същото време т. нар. крива на доходността остава частично в инверсия, като доходността по 2-годишните американски облигации вече надвишава тази по 5-годишните.

Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа отбелязва спад до 2,859%, а по 30-годишните – до 3,115%

Днешните спадове са продължение на представянето на пазарите от петък, когато Dow отписа близо 500 пункта, а S&P 500 завърши със спад от 1,9%, достигайки най-ниското си ниво в край на сесия от април. Пониженията станаха факт, след като Китай отчете по-слаби от очакваното данни за ръст на индустриалното производство и продажби на дребно за ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis12
преди 5 години
тва е атака срещу чайниците ве Импе ако не дигат тия лихви жълтурите ше ги изядат живи, Тромпета е просто в кофти момент там и в еббано време се е паднал, ФЕДа не са глупацци те много много добре знаят какво правят .... пазарот и без тва е балонясал ше послезне там с една хилка голема работа .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Mohave _
преди 5 години
Все още нищо съществено не се е случило , за да търсим обяснения . Нормализацията на политиката продължава . Отделен е въпросът , доколко в нормална среда бизнесът може да оцелее , но и това не е тревожно , защото бизнес които не може да съществува при високи лихви , изобщо не трябва да го има .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още