IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай призова за по-отворена европейска икономика

Пекин също така изрази надежда за сключването на "първокласна" сделка с Великобритания след Brexit

09:39 | 18.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Пекин се надява, че Европейският съюз ще намали пречките пред вливането на китайски инвестиции на континента и ще остави пазарите си отворени. Това се посочва в обширен документ за двустранните отношения с Брюксел, изготвен от китайското министерство на външните работи.

В него се посочва още, че властите в страната се надяват Великобритания да излезе от състава на блока със споразумение с Брюксел. Китай, чиято икономика е втората по големина в света, следи притеснено процеса на Brexit, тъй като се опасява не само от евентуалните ефекти върху пазарите от развод без сделка, но и заради това, че така губи подкрепящия глас на Великобритания за свободна търговия с ЕС.

„Китай се надява да види систематично осъществяване на Brexit и е готова да развива паралелно отношенията Китай-ЕС и Китай-Великобритания“, се посочва в документа на министерството, цитиран от агенция Ройтерс.

В тази връзка Пекин обещава да опита да постигне „първокласно“ споразумение за свободна търговия с Великобритания след Brexit.

Брюксел и Пекин често влизат в сблъсък по редица въпроси, най-вече търговията, като блокът до голяма степен споделя същите притеснения като САЩ за пазарния достъп, търговския дисбаланс и защитата на интелектуалната собственост в Китай.

ЕС е най-големият търговски партньор на Китай, а Китай на свой ред е най-големият търговски партньор на блока след САЩ.

И докато от Брюксел настояват за по-голям достъп до китайския пазар, то от Пекин протестират срещу това, което според китайските власти е несправедливо ограничаване на китайските инвестиции в ЕС.

Блокът, и особено Германия, предприеха редица мерки за ограничаване на китайските инвестиции на Стария континент, особено когато става въпрос за чувствителна инфраструктура или компании от ключово значение.

ЕС наскоро прие създаването на обща рамка по въпроса, а в сряда германското правителство се очаква да одобри законодателни промени, според които всяка неевропейска компания, която иска да купи над 10-процентен дял в германска отбранителна, технологична или медийна компания, ще бъде подложена на разследване от германските власти. За това съобщават източници на в. Wall Street Journal.

Според китайското външно министерство въпреки Brexit ЕС остава ангажиран с интеграцията, приемането на реформи и играе ключова роля в регионалните и международните въпроси.

Що се отнася до търговията, в документа се посочва още, че ЕС трябва да облекчи контрола си върху износа а високотехнологични стоки за Китай, както и да улесни двустранните инвестиции.

От своя страна Пекин се ангажира с това значително да облекчи пазарния достъп и ще положи усилия да установи „стабилна, справедлива, прозрачна, основана на закона и предвидима бизнес среда, която защитава законните права и интереси на чуждестранните инвестиции и се отнася към китайските и чуждестранните фирми, регистрирани в Китай, като с равни“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още