IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото равенство между половете буксува

България заема 18-то място в индекса на Световния икономически форум от общо 149 страни

10:16 | 19.12.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Увеличаването на икономическото равенство между половете изглежда буксува на световно ниво, като пропорционално по-малко жени се присъединяват към работната сила. В същото време налице е интегрирането на изкуствен интелект и някои други нововъзникващи технологии, в които също има разлика между половете. Това са заключенията на доклад на Световния икономически форум, цитиран от Ройтерс.

Според доклада при сегашните тенденции ще са необходими 108 години, за да се затвори пропастта между половете. Най-голямо предизвикателство са икономическите и политически аспекти, за които ще трябват съответно 202 г. и 107 г.

„Това, което наблюдаваме на световно ниво, е, че няма страна, която да е постигнала равенство между половете независимо от нивото ѝ на развитие, региона или вида икономика“, заяви Ана-Карин Джатфорс, регионален директор на звеното за равенство между половете и права на жените към ООН, цитирана от Bloomberg.

В класацията към доклада България заема 18-то място от общо 149 страни с резултат от 0,756 пункта. Най-добро представяне страната ни показва по показателя за политическо участие. На обратния полюс се намираме що се отнася до постижения в сферата на образованието, където заемаме 87-мо място в класацията по този показател.

В региона на Източна Европа и Централна Азия страната ни заема третото място след Словения и Латвия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
ПИЧ
преди 5 години
Наистина, какво е това пропагандиране на равенство, в заплащането. Равен брой в Директорските бордове. Наистина и както казва по-долу "majnata" това има значение за застаряването на нациите и за раждаемостта. Когато се говори за равенство в доходите, трябва и да се пропагандира равенство в разходите. Простичко казано мъжа няма да може да плати сметката в кафенето и ресторанта и трябва да иска половината от жената. Ама това никой не го пропагандира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
majnata
преди 5 години
Няма как да има равенство , това е пълен булшит ... Господ е създал жената за едно , а мъжа за друго . Спрете да ревете за застаряващи нации и т.н. , след като постоянно пропагандирате равенство между половете !При исляма що няма застаряващи нации ? Щот Айшето си знае кухнята и децата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още