IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов хаос със снабдяването със скъпоструващи лекарства в аптеките

Много лекарства няма да се намират по аптеките, хората ще трябва да обикалят, за да ги търсят, предупреждават фармацевти

11:08 | 19.12.18 г.
Нов хаос със снабдяването със скъпоструващи лекарства в аптеките

Задава се нов хаос със снабдяването със скъпоструващи лекарства в аптеките. Пациенти и фармацевти са категорични, че последното предложение на Надзорния съвет на Здравната каса ще наруши лекарствоснабдяването с животоспасяващи медикамуенти.

Пред Bulgaria ON AIR темата коментираха Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки и Иван Димитров от Българския пациентски форум.

Аптеките да не получават както досега по 2 лв. за отпускане на скъпоструващи лекарства, които НЗОК плаща на 100%, предвиждат предложени от Надзорния съвет на Касата промени. Фармацевтите отдавна твърдят, че 2 лв. не са достатъчен стимул, за да зареждат тези лекарства. Засега не е ясно дали таксата няма да се прехвърли на пациентите или аптеките изобщо няма да получават тези пари. Мотивът на Касата е, че така ще се спестят 16 млн. лева на година, които ще бъдат пренасочени за плащане на повече лекарства, а пациентите ня да бъдат засегнати. Фармацевтите обаче алармират, че тези пари са единственият им стимул да зареждат лекарства, от които нищо не печелят, а имат сериозна работа по обработване на рецепти.

Николай Костов каза в студиото на "България сутрин", че Надзорният съвет иска фармацевтите да работят безплатно, въпреки че НЗОК дава 53 млн. лева за администрация.

"Ако се случи, ще разруши снабдяването с лекарства, защото няма намаление в заплащането. Това е единствената такса за труд, това са високоплатени хора, има много разходи. Тези 2 лв. за нищо не стигат, ние отдавна се борим да станат 5 лева, защото това не е на лекарство, а на рецепта", каза Костов.

По думите му една работа, която засяга обработване на протоколи и всякакви рецепти, което отнема много време, от НЗОК искат фармацевтите да я вършат безвъзмездно.

Иван Димитров от Българския пациентски форум коментира, че ако предвидените промени от Надзорния съвет на НЗОК влязат в сила, то болните хора, които имат нужда от животоспасяващи лекарства, вече няма да знаят колко ще трябва да платят за тях, дали ще могат да си ги позволят, и то при положение, че досега тези медикаменти са били безплатни.

"Българският гражданин, който за нещастие е стигнал до здравната ни система, има два варианта. Единият е да чака своя край, а другият е да търси вариант да се махне от тази държава", заяви Димитров.

Двамата предупредиха, че при приемане на тези промени много лекарства вече няма да се намират по аптеките, хората ще трябва да обикалят, за да ги търсят и това ще става все по-трудно.

Още от разговора вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още