IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е първа в ЕС по месечен ръст на строителството през октомври

Строителната продукция у нас се върна към растеж след два поредни месеца на спад, сочат данни на Евростат

16:10 | 19.12.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България е на първо място в Европейския съюз (ЕС) по месечен ръст на строителната продукция през октомври, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Произведената продукция в сектор строителство у нас е нараснала с 3,3% през октомври спрямо септември, както показаха и данните на Националния статистически институт (НСИ) от началото на декември.

След страната ни по най-висок месечен ръст на строителството се нареждат Словения и Словакия със съответно 2,2% и 1,4%.

На годишна основа строителната продукция в България се повишава с 1,8% след два поредни месеца на спад, сочат данните на Евростат. Това отрежда на страната ни десето място сред страните членки на ЕС.

Най-голямо повишение на произведената строителна продукция на годишна основа през октомври е регистрирано в Полша (19,4%), следвана от Унгария (18,5%) и Словения (18,3%). Най-голям годишен спад е отчетен в Румъния (-4,8%), Швеция (-3,3%) и Франция (-2,9%). Строителство Строителство

През октомври продукцията в сектор строителство е намаляла с 1,6% спрямо септември в еврозоната и с 1,2% в ЕС, сочат сезонно изгладените данни на Евростат. На годишна основа строителната продукция през октомври се увеличава с 1,8% в еврозоната и с 3,0% в ЕС.

Месечният спад в еврозоната и в ЕС се дължи предимно на понижението при сградното строителство съответно с 1,9% и 1,3%. При гражданското и инженерното строителство е отчетен спад от съответно 1,3% и 1,1%.

В същото време годишният ръст в еврозоната и ЕС е стимулиран главно от ръста при гражданското и инженерното строителство съответно с 2,7% и 5,3%. В същото време сградното строителство е нараснало съответно с 1,5% и 2,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
serafima
преди 5 години
Може и още:- Какво направи правителството на ГЕРБ със заема от над 23 милиарда лева? Защо НИКОГА не даде отчет за тях вече няколко години?- Защо влага толкова необяснима страст да защити проекта за самолет ЕФ 16 и при вражда към президента, който е асът генерал от ВВС и ако се пита специалист, той трябва да е, а е и главнокомандващ? Ако избирахме пожарна, несъмнено премиерът щеше да бъде полезен, а не Цветанов, който се навира нахално и навсякъде.- Защо това правителство няма визия за развитие - има впечатление за послушание на нечии сили, за липса на професионализъм и работа напук?- Защо не се води професионална дискусия за въвеждане на аврото в страната? Впечатлението е за пълно неведение на управляващите по въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
serafima
преди 5 години
Това е дори несериозно да се посочва като положителна новина. А точно на 16 септември как бешепродукцията в сектор строителство? Смешно е да се търсят активи на управление и положителни тендинции в икономиката на тази база. Задавам следните основни въпроси:- Защо темпът на растеж на БВП е само над 3%, което за БГ е направо незначимо? Да не говорим за факторите на това нарастване и откъде идва.Преди управлението на ГЕРБ и кризата от 2008 г. темпът беше 5-6 и над 6%.- Защо преките чуждестранни инвестиции намаляха ДЕСЕТ пъти в сравнение с 2007 г. и продължават да намаляват? Фактически са на символично ниво.Въпросът за ПЧИ се свързва директно с най-високото ниво на корупция от 2009 г. насам - откакто управлява ГЕРБ. Преди бяхме горе-долу на нивото на Гърция, Румъния и др., сега сме безапелационно първи.- Защо се правим, че на практика нямаме съдебна система? Знаем как беше назначен главния прокурор (справка тоалетната в Банкя) и виждаме, че сега НИЩО разумно не прави.- Защо премиерът обсебва четирите независими власти в страната - назначава и командва в НС, подчинил е Цацаров, медиите са основно под неговата власт.- Не можете да си представите колко вреди тази среда на икономиката на БГ. И след "протестите" на строителите сега са на ред митничарите. Всичко у нас е обърнато, изопачено, опошлено, обезсилено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
deant
преди 5 години
не балон, а цепелин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още