IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия и ЕС постигнаха бюджетен мир*

Новият дълг ще бъде 2,04% от брутния вътрешен продукт вместо досега планираните 2,4%

13:55 | 19.12.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Италианският премиер Джузепе Конте. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Италианският премиер Джузепе Конте. Снимка: Ройтерс

Европейската комисия и Италия погребаха спора си за държавния бюджет на властите в Рим за 2019 г. Брюкселският орган заяви, че се отказва от наказателните мерки и по този начин потвърждава по-ранни медийни материали за решаването на казуса, предава DPA.



Заместник-председателят на Комисията Валдис Домбровскис заяви, че „интензивните преговори през последните седмици" доведоха до решение. То "не е идеално", но избягва „откриването на процедура при прекомерен дефицит на този етап". Той също така предупреди, че Италия спешно се нуждае от възстановяване на доверието в икономиката си, за да подобри условията за финансиране и подкрепата за инвестиции.

Правителството на популистите и крайната десница в Рим първоначално планираше много по-високи разходи за 2019 г. То искаше да финансира изборните обещания, като базов доход и пенсионна реформа. Новият дълг би бил три пъти по-висок от обещания пред ЕК от предишното правителство. Комисията и министрите на финансите на страните от еврозоната обаче считат това за нарушение на правилата за стабилност на еврото, отхвърлиха проектобюджета през октомври и заплашиха с глоба за милиарди евро.

В лицето на настъпващата процедура при прекомерен дефицит италианското правителство съобщи в понеделник, че ще намали бюджетните разходи за следващата година. Новият дълг ще бъде съответно 2,04% от брутния вътрешен продукт, вместо 2,4%, както беше планирано първоначално. Икономическият растеж за 2019 г. се прогнозира да достигне 1,0% вместо предишните 1,5%.

Рим иска да генерира в касите още 2 млрд. евро чрез допълнителна приватизация. Освен това ще бъдат подложени на изпитание редица данъчни отстъпки, за да се разработят нови приходи, ако е необходимо.

Италия има един от най-високите държавни дългове в света. Рим натрупва планински дълг от около 2,3 трилиона евро. Това е повече от 130% от икономическата продукция на страната. В еврозоната се допуска максимум от 60%. Ако дадена държавата се задържи над този праг, е задължена в дългосрочен план да ограничи дълга.

Още преди да стане ясна договорката между Брюксел и Рим пазарите реагираха с оптимизъм,който насърчи инвеститорите да купуват облигации на страната. Това понижи възвръщаемостта по 10-годишните облигации в сряда до тримесечно дъно от 2,782%. При двугодишните ставката е 0,395 процента - на седеммесечно дъно. 

Италианските банки, които държат многобройни облигации, също се възползваха. Банковият подиндекс се изстреля с 4%, а водещият индекс на Миланската фондова борса - с 1,5%. 

Актуализирано в 14,10

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
rainmaker
преди 5 години
Нали си гласуваха против реформите наскоро. Популизма не прощава. Така ще си карат с нарастващ дълг докато не фалират и повлекат и другите с тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
rainmaker
преди 5 години
Нали си гласуваха против реформите наскоро. Популизма не прощава. Така ще си карат с нарастващ дълг докато не фалират и повлекат и другите с тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Whitestar
преди 5 години
Никой не знае какво се крие зад числата в макроикономиката на Италия! Дали постигнатите цели са чисто формални или преследват истински финансови цели е трудно да се отговори. Чудно е, че Италия, която е майка на банковото дело в Италия се слави с този баснословен дълг, но все пак не трябва да забравяме, че в същото време е и родина на първите финансови пирмиди в Европа, така нищо чудно да се е превърнала в една огромна финасова пирамида, чието бъдеще е твърде мъгливо и неясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още