IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битките, скандалите и изненадите в технологичния свят през 2018 г.

Илон Мъск и Марк Зукърбърг бяха сред имената, които индустрията не спираше да обсъжда

09:02 | 23.12.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

2018 г. вече е почти отминала. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция на Investor.bg "Икономиката през 2018 г."

Мъск, Twitter, Facebook, Доналд Тръмп - имена, които тази година влязоха в заглавията в медиите със скандалните си изявления или с поредицата от грешки, които допуснаха. Ето и кои бяха най-големите скандали, в които се забъркаха технологичните гиганти през изминалата година.

Twitter фиаското на Илон Мъск

“Някой трябва да забрани достъпа на този човек до Twitter” - със сигурност това е била мисълта на не един и двама служители на производителя на електромобили Tesla тази година. Причината - неконтролируемото поведение на главния изпълнителен директор на компанията в микроблогинг платформата. Истинският скандал дойде през август, когато Илон Мъск обяви в профила си, че има намерението да направи Tesla отново частна компания и дори разполага с необходимия за това капитал. Думите му шокираха инвеститорите, а борсовият регулатор в САЩ - Комисията по ценните книжа и борсите, го обвини в подвеждане за финансовата готовност на компанията да излезе от пазара. В крайна сметка предприемачът се раздели със сумата от 20 млн. долара под формата на глоба и с поста си на председател на Tesla.

Наказанието обаче не изплаши Мъск, а напротив - направи го още по-жлъчен в коментарите си в Twitter, където на няколко пъти нападна регулатора след решението за глобата. Ситуацията тъкмо се беше успокоила, когато лидерът на Tesla отново скандализира инвеститорите. Той беше заснет как пуши марихуана и употребява алкохол по време на интервю. Гневът от действията му беше толкова голям, че директно потопи с 8% стойността на книжата на Tesla.

Нестихващите драми на Facebook

Изборите за президент на САЩ от 2016 г. вече изглеждат толкова далечни, но последиците от случилото се около тях за Facebook сякаш нямат край. Руската намеса в изборите през платформите на социалната мрежа, включително масираната кампания в Instagram, доведоха до нови съмнения относно истинността на фактите, споделяни от Марк Зукърбърг и колегите му. Самият Зукърбърг се изправи пред Конгреса на САЩ, за да дава обяснения за опазването на личните данни на потребителите и политическото вмешателство в социалната мрежа, но сериозни последици от това така и не видяхме. Ударите сякаш се пренесоха по-сериозно върху главния оперативен директор на Facebook Шерил Сандбърг. Някога издиганата на пиедестал Сандбърг, днес е остро критикувана за бавните си реакции и липсата на адекватен отговор към идващите една след друга кризи на Facebook.

Вече не липсват и призиви за промени в мениджмънта на компанията. 31 неправителствени организации вече поискаха Марк Зукърбърг да се оттегли от поста си на председател, но той сякаш няма такива намерения. Очевидно той е доволен както от собствената си работа, така и от тази на Сандбърг, защото в интервю заяви, че планира да работи с нея още дълги години. Предстои да видим дали Facebook ще стане по-активна както в кризисния пиар, така и в реалното вземане на решения на купищата проблеми, които заливат организацията.

Huawei под прицела на правителствата

Китайската Huawei Technologies продължава да представя успешни мобилни устрийства и е вторият по големина производител на смартфони в света, но въпреки това във втората половина на годината се сблъска със сериозни насрещни ветрове. Редица правителства обявиха официално, че не искат да използват нейното телекомуникационно оборудване заради опасност от китайски шпионаж. Компанията, разбира се, отрича да има каквито и да било тесни връзки с Пекин. САЩ блокира възможностите на Huawei да прави сериозен бизнес в страната, а обвиненията от страна на администрацията на Тръмп не стихват. Вълната от страх сякаш се пренесе и в други държави. Япония е близо до въвеждането на забрана за ползване на оборудването на Huawei за изграждането на 5G мрежа.

Междувременно компанията беше споходена от още неволи. Главният ѝ финансов директор Мън Уанджоу, която е дъщеря на основателя на Huawei, беше арестувана в Канада по искане на Съединените щати. Тя е обвинена в подвеждане на редица големи банки, поради което те вероятно са нарушили санкциите на САЩ срещу Иран. Случаят все още е в развитие, но ударът по репутацията на Huawei не е никак малък.

Тръмп срещу технологичните гиганти

Не само Илон Мъск вилня из Twitter тази година. Социалната мрежа се превърна в нещо като официоз на президента на САЩ и успя многократно да разклати капиталовите пазари по света. Всъщност последната година беше особено тежка за онези, които попаднаха под радара на Тръмп, защото той не си спести критиките към никого, включително и към големите технологични компании, идващи от САЩ. Amazon сякаш беше най-охулената от него организация от Силициевата долина, най-вече заради факта, че главният ѝ изпълнителен директор Джеф Безос държи Washington Post - едно от изданията, които открито се противопоставят на решенията на държавния глава.

Основните критики на Тръмп бяха за данъчните практики на онлайн търговеца, но гигантът сякаш не се трогна особено от случващото се. За сметка на това видяхме как други компании увеличиха работната си сила в САЩ, инвестираха в нови кампуси там (Amazon, Google) или прехвърлиха голяма част от производството си от Китай в Съединените щати (GoPro). Факт е, че Тръмп не е безразличен към технологичните играчи, а те, макар да дават отпор, са все по-подвластни на решенията му, особено това за търговската война.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 3
majnata
преди 5 години
Има , има ... антиреклама се казва .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
lyusien
преди 5 години
По добре в устата на хората отколкото в краката Пък и факт е че няма лоша реклама......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още