IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румънският президент разкритикува предложените от правителството фискални мерки

Лявото правителство съобщи, че ще въведе от 1 януари 2019 г. т.нар. "такса върху алчността" за активите на банките

21:51 | 19.12.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Румънският президент Клаус Йоханис критикува остро обявените от правителството фискални мерки, които по думите му "хвърлят в хаос икономиката" на страната и ще доведат до поскъпване на живота на румънците, съобщава Медиафакс, цитирана от БТА.

Министърът на финансите на Румъния Еуджен Теодорович представи късно вчера мерки за стимулиране на приходите, целящи да намалят бюджетния дефицит, който рискува да превиши ограничението на ЕС от 3 процента от брутния вътрешен продукт, предаде Асошиейтед прес.

Лявото правителство съобщи, че ще въведе от 1 януари 2019 г. т.нар. "такса върху алчността" за активите на банките, които следва да бъдат таксувани диференцирано в зависимост от индекса РОБОР (ROBOR- междубанковата лихвена ставка за кредитите в Румъния). Таксата ще се прилага, ако РОБОР за 3 и за 6 месеца превишава като средна тримесечна стойност нивото от 1,5 процента. Очаква се данъкът да донесе допълнително около 3,6 милиарда леи следващата година.

"Всички научихме, мнозинството вероятно с изненада, че правителството подготвя извънредно постановление за въвеждане на нови такси и данъци (. . . ) Това постановление не беше обсъдено с партньорите от икономическите и институционалните среди", изтъкна държавният глава.

Той призова правителството да преразгледа предложенията си.

"Въвеждат се промени без консултации, без фундаментален анализ. Въвежда се едно ново понятие, "данък върху алчността". Това е алчността на социалдемократите да вземат повече пари и да ги управляват както те решат. Тези неща ще хвърлят в хаос цялата икономика и ще объркат бюджетите на всички румънци. Призовавам правителството да размисли, да обсъди и анализира проекта със синдикатите и работодателските организации", посочи президентът.

Планът включва също въвеждане на данъци за енергийните и телекомуникационните компании, определяне на таван на цените на природния газ до 2022 година и предложение за преразглеждане на пенсионната система.

"Щом Социалдемократическата партия обяви преди няколко месеца, че няма да въвежда нови данъци, а сега в края на годината идва с това постановление, за да вземе пари от частния сектор на икономиката, значи има проблем с бюджета", посочи президентът, цитиран от ТАСС. "Как иначе можем да си обясним, че се намираме в края на годината, а още нямаме проектобюджет? Изводът е, че нямат пари, няма откъде да вземат и измислят нови данъци".

Обявените мерки доведоха до рязък спад на водещия индекс на Букурещката фондова борса в сряда.

"Единственият резултат, който можем да отгатнем, е, че всички ще плащаме повече за ток и газ, за телефон и интернет. Очакваме всичко да поскъпне. Това постановление ще направи живота на румънците значително по-скъп", изтъкна още държавният глава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
s3
преди 5 години
Лошо са се подхлъзнали румънците. Не трябва да се облагат банките, ако толкова им трябват пари, да махнат диференцираното ДДС за храните и да го вдигнат като при нас и ето ти приходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още