IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones изгуби 350 пункта след решението на Фед

Акциите на FedEx поевтиняха с над 11%, след като доставчикът понижи рязко прогнозите си за 2019 г., най-вече заради международния си бизнес

23:18 | 19.12.18 г. 6
<p>
	Трейдъри на Нюйоркската фондова борса проследяват решението на Федералния резерв. <em>Снимка: АП/БТА</em></p>

Трейдъри на Нюйоркската фондова борса проследяват решението на Федералния резерв. Снимка: АП/БТА

Индексите на Wall Street се понижиха в сряда след решението на Федералния резерв да повиши лихвите за четвърти път през 2018 г., съобщава CNBC.

Централната банка понижи очакванията си за броя на увеличенията, които предстоят през следващата година, макар и не с толкова, с колкото се надяваха някои пазарни участници.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones изтри 351,98 пункта от стойността си, затваряйки сесията на най-ниската си стойност за тази година. Широкият показател S&P 500 се понижи с 1,7%, докато технологичният измерител Nasdaq отписа 2,1%.

Dow и S&P 500, които се намират в територия на корекция, са напът да отбележат най-лошото си представяне през декември след Голямата депресия през 1931 г., отчитайки спад съответно с над 8 и над 9% през този месец. S&P 500 се е придвижил на червена територия през 2018 г. с 6,3%.

Федералният резерв реши да увеличи лихвите с четвърт процентен пункт до диапазона 2,25-2,5%, като централните банкери посочиха като аргумент за решението си затегнатия пазар на труда и здравословния икономически растеж.

Фед смята, че рисковете пред икономиката са сравнително балансирани, като се ангажира да продължи да наблюдава развитието на глобалната икономика и да оценява икономическите перспективи.

Компаниите в редица сектори отчетоха понижение в цените на книжата си след решението на Фед. Акциите на Target, Amazon, Newell Brands и Nordstrom поевтиняха с над 3%. Банките, включително Morgan Stanley, Citigroup и Wells Fargo, загубиха повече от 1,5% от стойността на книжата си. Акциите на Boeing поевтиняха с 2,9%, на 3M - с 2,3%, а United Steel - със 7%.

Доходността по 10-годишните държавни облигации достигна 2,798%, което е най-ниското им ниво от 30 май насам. Доходността по 30-годишните облигации падна под 3%.

Решението на Федералния резерв за увеличение на лихвите беше обявено въпреки предупрежденията от страна на американския президент Доналд Тръмп Фед „да не прави още една грешка“. В изявлението на централната банка дори се посочва, че продължаващото увеличение на лихвените проценти би било подходящо предвид развитието на икономиката.

Акциите на FedEx поевтиняха с над 11%, след като доставчикът понижи рязко прогнозите си за 2019 г., най-вече заради международния си бизнес.

Facebook отчете спад в цената на книжата си в сряда с над 6%, след появилата се информация, че социалната мрежа е позволила на няколко големи технологични фирми да имат по-голям достъп до потребителска информация.

Във вечерните часове еврото поскъпна спрямо долара с 0,12% до 1,1375 долара.

Междувременно американският суров петрол WTI отчете ръст в цената си с над 2%, докато при сорта Брент повишението е с 0,57%. Златото обаче поевтиня с 0,5% до 1247,30 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 3
Иван Митев
преди 5 години
Все още обществеността не зачита представената през месец октомври 2018 година от американският президент Доналд Тръмп истина, че САЩ страдат от ФЕД.Ако някой иска да разбере поведението на ФЕД, то той трябва да приема ФЕД като жертва на грешен модел за държавно управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 5 години
ако се какво ... Импа ? :):) айде да сме сериозни, та той няма с кво да мисли ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Импът беснее щото му се прецакват САЩ-овските инвестицийки. Но ако се замисли малко, ще разбере че е за добро. Ако икономическият ръст в САЩ е стъпил на здрава основа, то по-високите лихви няма да му попречат. Ако не - може да има забавяне или дори рецесия, но тя няма да е толкова голяма и лесно ще може да бъде преодоляна, което е значително по-добре отколкото да се надуят балони и пак да се спукат, предизвиквайки нова световна криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 1
pioner
преди 5 години
Лихвата трябва да стане поне 4,5% защото безплатен обяд няма и ФЕД много добре знае това и сега представя сметката за лесните пари които правеха всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 5
kane
преди 5 години
Тръмп е само един клоун в целия цирк и само на отделни единици от публиката им пука за него...и така трябва да бъде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още