IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застрашават ли енергийните регулации на ЕС националната сигурност на България?

Националната сигурност на страната е вече под заплаха заради монопола на "Газпром", смята Гроздан Караджов

12:48 | 20.12.18 г. 8
<p>
	Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер. Снимка: Ройтерс

Българският енергиен министър Теменужка Петкова заяви, че България предпочита да плаща глоби за милиони евро, отколкото да позволи на Европейската комисия (ЕК) да отвори националния ни газов сектор. Подобна реформа, по нейните думи, заплашва националната сигурност на страната, пише журналистът Георги Готев за Euractiv. 

В понеделник ЕК наложи глоба в размер на 77,068 млн. евро на държавното газово дружество „Български енергиен холдинг“ ЕАД (БЕХ) заради блокиране на достъпа до националната газова инфраструктура.

Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер заяви, че глобата е можело да бъде избегната, но София е решила да следва друга стратегия при преговорите.

Българската газопреносна мрежа е притежание на „Булгартрансгаз“, дъщерно дружество на БЕХ, което през годините акумулира многомилионен дълг, засягащ бюджета на страната.

БЕХ беше създаден през 2008 г. от тогавашния министър-председател Сергей Станишев.

Особеностите на българската енергийна търговия спомогнаха на монополистите да запазят своите позиции и да се противопоставят на европейските правила за енергийна либерализация.

Говорейки пред български журналисти, Вестагер показа ясно, че изпълнителният орган на ЕС предпочита проблемът да бъде решен чрез правителствени действия, за да се предотврати ново нарушение от страна на БЕХ.

Но Теменужка Петкова предложи различна версия за решение.

В свое изказване от понеделник тя сподели, че истинската причина за наказателните мерки е поисканото от ЕК приватизиране на „Булгартрансгаз“, което ще позволи на чужди компании да придобият част от българската газова инфраструктура.

„За българското правителство това е червена линия, която не можем да прекрачим, защото инфраструктурата на „Булгартрансгаз“ е директно свързана с нашата национална сигурност. Не можем да правим компромиси с националната енергийна сигурност. Ето защо ние отказахме подобно решение на проблема и не успяхме да постигнем споразумение с Комисията“, заяви пред журналисти Петкова.

Във вторник българският министър-председател Бойко Борисов отиде още по-далеч, определяйки идеята за приватизиране на „Булгартрансгаз“ за „предателство“.

„Може ли да си представите нашето правителство да вземе подобно решение? После ще ме попитате защо приватизирахме тръбите. Подобно действие ще позволи на най-големите руски, турски и други компании да влязат в България. Какви ще бъдат тогава медийните заглавия - „Борисов дава тръбите на България“, заяви българският премиер.

Според него правителството е отнесло въпроса до парламента, питайки за разрешение за преговаряне с ЕК с идеята за избягване на санкции. Единодушно депутатите гласуваха за запазване на енергийната сигурност на страната.

В българското медийно пространство се появи сумата от 300 млн. евро като горен праг на разглежданата санкция срещу БЕХ и България. В крайна сметка обаче се е стигнал до „компромисния“ вариант от 77 млн. евро.

На 24 ноември 2017 г. парламентът реши да не признае евентуалното решение за налагане на глоба от страна на ЕК без значение от нейната стойност.

Въпреки това сега от БЕХ заявиха, че ще платят санкцията.

Euractiv се обърна към Маргрете Вестагер за коментар относно изказването на Теменужка Петкова.

Според еврокомисаря ЕК е поискала от българските власти да отделят доставките на природен газ и инфраструктурния бизнес, позовавайки се на газовата директива от 2009 г.

По думите на Вестагер това няма нищо общо с приватизацията на „Булгартрансгаз“.

Действително дружествата на БЕХ могат да бъдат публични, частни или смесени, доколкото структурите им разполагат с отделна правна рамка и отделно управление.

Що се отнася до опасенията за националната сигурност, Вестагер припомни, че България, както всяка друга страна членка на Европейския съюз (ЕС), е свободна да вземе суверенно решение за избор на оператор, който да контролира газовата ѝ инфраструктура.

„Свободни сте да кажете: по съображения за сигурност ние не искаме този купувач на нашите активи“, заяви Вестагер, посочвайки различни подобни случаи в Европа.

Всъщност България „не харесва конкуренцията“ и предпочита монополите, така че хората на власт да мигат да ги контролират. Това е обяснението, дадено от бившия министър на околната среда и водите Юлиан Попов в интервю по националното радио, който сега работи в мозъчния тръст Европейска фондация за климата.

Бившият депутат Гроздан Караджов стига много по-далеч. Според него аргументът за „националната сигурност“ е просто извинение за „тъмни сделки“.

„В този случай с енергията примерът е още по-ясен. Този сектор е държан в ръцете на държавата, така че да играе ролята на касичка за онези, които са на власт. Чрез нея се финансират проекти със съмнителна стойност, но донесли значителна печалба за някои. Това е мястото, откъдето „обществените поръчки“ се разпределят на лица и компании, близки до властта. И не случайно в областта на енергетиката (в България) няма почти никакви чуждестранни инвеститори“, споделя Гроздан Караджов пред ClubZ.

Според него "горчивата истина" е, че именно правителството и парламентът сами заплашват националната сигурност на България.

"Ако те наистина искаха да защитят българските интереси, нямаше да има само един доставчик на природен газ – „Газпром“, заключва Караджов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 8 rate down comment 0
крас
преди 5 години
Не разбирам какво против имаш мислителя Луций Аней Сенека и каква аналогия правиш между него като философ и принудилият го да се самоубие заради съмнение за участие в заговор император Нерон. Да, той е учителят на младия Нерон, но генетичната обремененост свързана с неговото поведение и начин на мислене , не са могли да бъдат повлияни от философа Сенека.Навярно философските мисли на СЕНЕКА са ти чужди толкова , колкото и на Нерон. Може би те вдъхновяват повече цитати и мисли от Библията или от Свещенния Коран. Няма лошо. Важно е да не се превърнеш в роб на Мамона , и да деградираш до състояние на такова умопомрачение до което са достигнали не само Нерон , но и тези които принудиха 2,5 милиона българи да ИМИГРИРАТ в чужбина , а други милиони да живеят като скотове при условия по тежки от тези при които са живели в ЛАГЕРИТЕ НА СМЪРТТА!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Сигурно не цитираш онзи Сенека, който е проповядвал стоицизъм, докато сам е натрупвал такова богатство, че дори императорът му е завидял. Или този, духовният учител на Нерон - който убил майка си и подпалил Рим за удоволствие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 8
крас
преди 5 години
"Величието на нещата се състои не толкова в мащаба им, колкото в тяхната навременност." - Луций Аней СенекаНАВРЕМЕТО НА БЪЛГАРИЯ СЕ УСМИХНА ЩАСТИЕТО ДА БЪДЕ ТОВА, КОЕТО В МОМЕНТА Е ТУРЦИЯ - разпределител и доставчик на руска газ !ОКАЗА СЕ ЧЕ ЗА РАЗЛИКА ОТ ТУРЦИЯ ние не сме СУВЕРЕННА , а КОЛОНИАЛНА ДЪРЖАВА, която изпълнява някакви разпордби на КОЛОНИЗАТОРИ КОИТО СЕ ОТНАСЯТ С НАС КАТО С АБУРИГЕНИ. Дългите и отекчително напоителни обяснения на мадам Петкова и цялата тази КОЛОНИАЛНА АДМИНИСТРАЦИЯ са толкова безсмислени та чак и ДРАЗНЕЩО ДОСАДНИ!!ПРОМЯНАТА НА СИСТЕМАТА В БЪЛГАРИЯ МИНАВА ПРЕЗ връщането на суверинитета и преследване на изгодни за държавата ДОГОВОРИ И СВЪРЗАНИ С ТЯХ ПРОЕКТИ , без за това да ни надзерават някакви ПИЯНИ ЗАЛЯНИ ЕВРОЧИНОВНИЦИ, потупащи и галещи по главите като домашни любимци тези които засраха проекти като ЮЖЕН ПОТОК и АЕЦ БЕЛЕНЕ.Може би на ЕС и е по приятно вместо от България да внася руска газ от ТУРЦИЯ??!!!ТОЗИ ВЪПРОС СЛЕДВА ДА БЪДЕ ЗАДАДЕН НА ЮНКЕР , НО САМО КОГАТО НЕ ГО ГОНИ "ИШИАСА". Имам неприятното усещане, че този еврочиновник е постоянно "болен" от неизлечима болест която му пречи да осъзнае реалностите. За баба Меркел няма какво да говорим. Нейнете безумия погубиха не само България , но и Европа.Иначе и БОРИСОВ , и СТОЙНЕВ , и ОРЕШАРСКИ се оказаха едни НЕГОДНИЦИ съсипали бъдещето на БЪЛГАРИЯ! ВРЕМЕ Е ЗА ПРОМЯНА!ВРЕМЕ Е ЗА ИСТИНСКА ПЕРЕСТРОЙКА - за една по добра България , без някакви европейски "ценности" които съсипаха и превърнаха ОГРОМНИ ЧАСТИ от държавата ни в пустиня !!!СКОРО ЩЕ РАЗБЕРЕМ , ЧЕ СМЕ ВЛЕЗНАЛИ В ПОРЕДНАТА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА. МНОГО СКОРО!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 9
khao
преди 5 години
розов, обиди ме жестоко :):) ... отивам да плача като малък пинко в ъгъла на пинковците :):) а писаниците ми не са за теб, те са за хората с поне двуцифтено число на интелигентност ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 4
pinoccio
преди 5 години
Миш, малко човече, ти си някакъв скункс, който краде френски парфюми. Такива са ти писаниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
Whitestar
преди 5 години
Не разбирам защо трябва да се продава газопреносната мрежа на някого. Всъщност става въпрос за пазара на газ. Би трябвало да се договори единна ставка за доставката на газа до потребителя, за всички предлагащи от горивото. От там трябва да се реши задачата - как ще заработи борса за синьо гориво, така че всеки да може да си купи газ от източници участващи в борсата и да го получи по местонахождение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 18
khao
преди 5 години
Не, даже е защитават...а тъ.пата статия няма да е чета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
IQ96
преди 5 години
А защо при Костов не бе намерен друг доставчик?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още