IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЕХ: Глобата на ЕК може да бъде намалена

Въпросната санкция няма да повлияе върху финансовото състояние на българските граждани, увери изпълнителният директор на дружеството Петьо Иванов

11:44 | 20.12.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

„Български енергиен холдинг“ ЕАД (БЕХ) е обсъдил с консултанти възможността част от глобата, наложена от Европейската комисия (ЕК) на дружеството, да бъде намалена и върната на трите държавни компании, заяви изпълнителният директор на БЕХ Петьо Иванов в ефира на БНТ. 

ЕК наложи глоба на енергийното дружество, както и не неговите дъщерни компании "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", в размер на 77,068 млн. евро за блокиране на достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура в България в нарушение на антитръстовите правила на Европейския съюз (ЕС).

Глобата трябва да се плати в 90-дневен срок от поставеното решение.

„Трите дружества имаме срок от 3 месеца, в което трябва да извършим плащането, като има възможност за условно такава или банкова гаранция“, каза Иванов.

Той посочи, че съществува възможност решението да се обърне в Европейския съд, тъй като "Булгартрансгаз" смята да обжалва там решението на ЕК.

Иванов увери, че въпросната санкция няма да повлияе върху финансовото състояние на българските граждани.

„Има утвърдено нарушение от страна на комисията, което българската страна не приема“, отбеляза още Иванов, добавяйки: „То се касае за предполагаемо нарушение за ограничаване на достъпа до газопреносната мрежа - от "Булгартрансгаз" до достъпа на газохранилището в Чирен, както и ограничение до транзитния газопровод в Румъния“.

По неговите думи българската страна не може да бъде обвинявана за това, че не осигурява достъп към ресурс, към актив, който е в чужда страна.

„По отношение на първите две обвинения нашето твърдение е, че този достъп е осигуряван винаги съгласно правилата, които са били приложими към съответния момент. Може нашите правила да не са били изцяло в съответствие с европейските норми, но винаги сме работили съгласно наличните правила“, подчерта той.

Директорът на БЕХ посочи, че българските потребители няма да бъдат ощетени в случая, тъй като българският газов сектор е изцяло регулиран както по отношение на тарифите на преносния оператор, така и по отношение на цените на природния газ.

„Говорим за нарушение от 2010 до 2015 г., във въпросния период цените, които "Булгаргаз" е продавал синьо гориво са били в известни периоди и по-ниски от себестойността, на която закупува ресурса“, коментира Иванов.

Според него в самото решение никъде не се отбелязва, че има претърпени вреди от българските потребители във връзка с утвърденото от ЕК нарушение.

„Въпреки решението на ЕК смятаме, че общите ни проекти, включително и за газовия хъб "Балкан", ще бъдат изпълнени и завършени успешно. Така те ще помогнат за повишаване на конкуренцията на газовия и на енергийния пазар в България“, Иванов.

По неговите думи „така или иначе дружеството за тази година няма да реализира печалба и няма да успее да плати дивиденти независимо дали щеше да бъде наложена глоба тази година или догодина“.

„Винаги съществува варианта за изваждане на "Булгартсрансгаз" и "Булгаргаз“ от енергийния холдинг, но в рамките на диалога, който сме имали в комисията, след като през 2015 г. излезе и т. нар. обвинителен акт, до вчерашния ден сме разменяли с Комисията различни варианти, в които сме предлагали изваждане на "Булгаргаз", изваждане на част от "Булгартрансгаз" от БЕХ. Поради една или друга причина тези предложения не са били приети от ЕК", коментира още Иванов.

Той сподели, че по отношение на "Булгартрансгаз" БЕХ има ясната представа, че дружеството е от изключителна важност за националната сигурност на страната.

„Ние никога не сме били в състояние да предложим над 50% участие на друг инвеститор в това дружество“, бе категоричен изпълнителният директор на БЕХ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 0
vale1
преди 5 години
Егати наглеца !_Българсите граждани нямало да бъдат ощетени от плащането на глобата " - назначили го да управлява държавно дружество и вече го смята за бащиния .Тези дружества трябва да станат публични ,за да има поне някаква прозрачност при действията на управляващите ги и политическата върхушка ,която ги командва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още