IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският водещ индекс DAX падна до двугодишно дъно*

Решението на Фед предизвика разпродажби и на европейските борси

11:50 | 20.12.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Глобалните фондови пазари са под силен натиск след вчерашното решение на Федералния резерв на САЩ, който повиши основната лихва в страната за четвърти път тази година.

В началните часове на сесията в четвъртък германският водещ индекс Dax се срина с около 1,50 на сто до 10 563,44 пункта – най-ниското му равнище от декември 2016. Сериозни разпродажби има и на водещия за еврозоната индекс EuroStoxx 50. За първи път от декември  2016 г. той спада под границата от 3000 пункта. В момента той се възстановява леко до около 3003,94 пункта – спад с 1,55 на сто спрямо сряда, предава dpa-AFX.

Британският FTSE 100 и френският индекс CAC 40 също се сринаха с по около 2 на сто, също до най-ниските си нива от края на 2016 г., преди да последва известно възстановяване.

Компаниите от миннодобивната индустрия водят сред губещите, като подиндексът спада с почти 3 на сто, след като американското Министерство на финансите заяви, че вдига санкциите над основните компании в империята на руския бизнесмен Олег Дерипаска, включително и от алуминиевия гигант „Русал“ и неговата компания собственик En+. С решението си Вашингтон значително смекчава санкциите си срещу Русия във връзка с анексирането на полуостров Крим през 2014 г.

Книжата на Antofagasta, Boliden и Randgold Res са сред най-зле представящите се, поевтинявайки с по над 3 на сто. 

По отношение на индивидуалните компоненти на дъното се озова Indivior, изтривайки част от генерираните във вчерашния ден ръстове. Компанията обяви, че ще пусне по-евтина версия на лекарство за лечение на пристрастеност към наркотици. Акциите на фармацевтичната компания се сринаха с почти 6%.

Секторът на търговците на дребно също пое надолу, като спадна до най-ниските равнища от октомври 2014 г. Книжата на Inditex, Next и Dufry AG са най-зле представящите се в сектора.

В сряда Централната банка на САЩ реши да увеличи лихвите с четвърт процентен пункт до диапазона 2,25-2,5%, като банкерите посочиха като аргумент за решението си затегнатия пазар на труда и здравословния икономически растеж. От Фед смятат, че рисковете пред икономиката са сравнително балансирани, като се ангажира да продължи да наблюдава развитието на глобалната икономика и да оценява икономическите перспективи. На фона на тази новина надолу поеха и азиатските индексиИндексите на Wall Street също се понижиха в сряда след решението на Федералния резерв

* Актуално към 11,30 часа

Вижте повече по темата за решението на ФЕД във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 9
Иван Митев
преди 5 години
Необходимо е достатъчно време и обществеността ще признае истината, че водещият причинител за сегашните страдания е прилагания грешен модел за държавно управление.Тогава още ли ще вярвате на заблудата, че сегашния основен модел за държавно управление е вечна даденост?Представената от мен истина е полезна и за Вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
GiRo
преди 5 години
А корабчета плуват ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 15
Иван Митев
преди 5 години
Представени са последици от прилагане на грешен основен модел за държавно управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още