IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BBC иска да удължи лицензите си в ЕС, на фона на опасенията от Brexit без сделка

Британските компании се подготвят все по-сериозно за подобен негативен за тях сценарий

15:53 | 20.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британската медийна група BBC води преговори с ирландските и холандските власти, за да удължи лицензите, които ѝ позволяват да продължи да излъчва програмите си в Европейския съюз (ЕС), в случай че не се постигне сделка за Brexit, твърдят източници на Bloomberg, запознати с въпроса.

Британските лицензи, които обществената British Broadcasting Corp. използва, за да излъчва хитови предавания като документалния филм „Blue Planet 2“, развлекателното предаване „Top Gear“ и новинарския канал World News в други страни от блока, няма да бъдат валидни освен ако Великобритания не напусне ЕС на 29 март с ясно сключено споразумение.

Британските компании се подготвят за все по-нарастващата възможност да не се стигне до сделка с ЕС, която да продължи сегашните лицензионни споразумения за излъчване в рамките на двете години, докато Великобритания договаря новите си отношения с най-големия си търговски партньор. Във вторник кабинетът на Тереза Мей се съгласи да задейства подготовката за сценарий без сделка за Brexit.

BBC все още не е взела финално решение за международните си лицензи за излъчване, твърдят източниците, пожелали да останат анонимни, защото въпросът е конфиденциален.

Международните медийни компании, които имат регионални центрове във Веикобритания, като Discovery Inc.и NBC Universal на Comcast, също са подали заявки за получаване на лицензи навсякъде в ЕС, за да си осигурят предаването на каналите им на континента.

„BBC има голям проблем“, коментира Дейвид Джъстин, президент на One Six International, компания медиен съветник, която е базирана в Амстердам. „Ако се стигне до твърд Brexit, те ще се сблъскат със спиране в някои страни”.

Говорител на BBC твърди, че организацията ще следи ситуацията „отблизо, за да се уверим, че можем да продължим да служим максимално добре на нашите публики при всяка промяна на регулаторната среда“.

Ирландският регулатор BAI твърди, че има подобен лицензионен режим с Ofcom във Великобритания и е „ангажирана с редица базирани във Великобритания телевизии, които проучват Ирландия и други страни членки на ЕС, като потенциални лицензионни юрисдикции, на които да базират техните европейски телевизионни услуги“. Представител на холандския медиен регулатор не е коментирал веднага въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още