IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последен шанс за японския премиер Шиндзо Абе да постигне мирен договор с Русия?

Според експерти Путин може би е склонен за сделка сега, очаквайки че подобряването на отношенията ще привлече повече японски инвестиции и технологии

22:00 | 20.12.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Започвайки седмата година на поста си, японският премиер Шиндзо Абе е устремен към "свещения граал" на японската дипломация - пробив в продължаващия от десетилетия териториален спор с Русия, който спъва формалното подписване на мирен договор след края на Втората световна война, пише в свой анализ Ройтерс, цитиран от БТА.

Абе, който подава сигнали, че е готов за сделка, се очаква да пристигне в Москва идния месец за 25-ата си среща на върха с руския президент Владимир Путин. Според ветерани от предишни преговори 2019 г. може би е най-добрият и последен шанс за Абе, който смята един такъв договор за потенциално политическо наследство, с което да се сложи край на спора за групата ветровити острови, завладени от съветските войски през последните дни на войната.

"На Абе му остават още 2 години и 9 месеца до края на мандата. Ако иска да приключи с тази работа, той е в надпревара с времето, - каза пред Ройтерс Мунео Судзуки, един от бившите преговарящи и приближен на Абе. - Ако нещата вървят така, резултатът ще бъде нулев."

Путин може би е склонен за сделка сега, очаквайки че подобряването на отношенията ще послужи като противовес на Китай и ще привлече повече японски инвестиции и технологии, казват някои експерти.

Други обаче се съмняват дали Путин наистина иска някакво споразумение, донякъде и защото мнозинството от руснаците са против връщането на който и да е от островите, известни в Япония като Северните територии, а в Русия - като Южните Курили.

"Не вярвам да се стигне до споразумение преди 2021 г., когато приключва мандатът на Абе", каза Валери Кистанов - шеф на Центъра за японски изследвания в московския Институт за далекоизточни изследвания. Надеждите за споразумение са били попарвани неведнъж.

Двудневна среща на върха през декември 2016 г. приключи с обещания за икономическо сътрудничество, но без значим пробив по въпроса за островите. През септември Путин изненада Абе, когато на сцената заедно с японския лидер на конференция във Владивосток, предложи подписване на мирен договор до края на годината "без всякакви предварителни условия". Абе по-късно отхвърли предложението, повтаряйки японската позиция, че първо трябва да бъде разрешен въпросът за суверенитета.

След като двамата се срещнаха отново в Сингапур през ноември, Абе каза пред репортери, че те са се договорили да ускорят преговорите на основата на една обща декларация от 1956 г., в която Москва се съгласи да предаде два по-малки острова на Япония след подписването на мирен договор.

"Президентът и аз напълно споделяме силната си решимост да не отлагаме решаването на този проблем, а да го приключим със собствените си ръце", каза Абе.

Пенсионираният дипломат Кадзухико Того каза, че тези думи показват решимостта на Абе да постигне споразумение. "Ако прочетете изявлението на Абе след срещата в Сингапур. Той много ясно каза: "Аз ще го направя", посочи Того.

А според Судзуки вероятно е такова споразумение, при което Русия се отказва от два по-малки острова и задържа два по-големи, като предоставя на Япония известен достъп (до тях), по формула, известна като "два-плюс алфа".

Мирен договор може да бъде подписан през юни, когато Путин вероятно ще посети Япония за срещата на Г-20, но преговорите за предаването на малките острови ще отнемат повече време, добави той.

Япония иска суверенитет върху всичките 4 острова, така че сделка "два-плюс алфа" вероятно няма да се посрещне добре от консервативните избиратели, които съставляват основата на политическата база на Абе. Като знак за чувствителността на въпроса, външният министър Таро Коно избягна да отговаря на въпроси за островите по време на неотдавнашен пресбрифинг. По-късно той се извини, като каза, че е трябвало да отговори с "Без коментар".

Условията на Москва за сделка може да се окажат твърде трудни за преглъщане от Абе. Сред тях е гаранция, че Токио няма да позволи разполагане на американски войски и военни съоръжения на който и да е от върнатите острови.

Русия, която засилва военното си присъствие на (двата) големи острова, заяви в понеделник, че е построила нови войскови общежития и планира да изгради повече съоръжения за бронирана техника, което предизвика протест от Япония.

Часове по-късно министри от двете страни все пак се срещнаха, обсъждайки въпроси на икономическото сътрудничество.

Всяко предаване на суверенитет към Япония ще трябва да третира въпроса за ролята на японско-американския договор за сигурност и правото на Вашингтон да създава военни бази на островите. "Абе като че ли иска да мине с устно заявление, че няма да се позволи изграждането на американски съоръжения, - каза Джеймс Браун, професор от японското отделение на Университета "Темпъл". - Това не е достатъчно за руската страна."

Предишни усилия за излизане от тази задънена улица са се оказвали неуспешни, но провал и този път би бил сериозен за Абе, смята Того. "Това е последната възможност - каза той. - Абе от 5-6 години твърди, че този проблем е приоритетен за него. Ако отново се получи засечка, тя ще има по-голяма "тежест", отколкото в миналото."

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
vzhekoff
преди 5 години
Руснаците получиха горчив урок с устните уверения и тайните протоколи. Едва ли да се навият на просто предлагане на 2 острова. Японците са на път да изгубят последния шанс. Путин е известен с това, че първото предложение е най-доброто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още