IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Червената вълна на Wall Street продължава и в четвъртък*

Dow спада с близо 120 пункта в началото на новата сесия

18:13 | 20.12.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американските пазари започват борсовата сесия в четвъртък на червена територия, продължавайки негативната серия от сряда, която последва решението на Федералния резерв отново да увеличи лихвите, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial Average отбелязва спад от близо 120 пункта (0,5%), като едни от най-големите понижения са при акциите на UnitedHealth и Home Depot.

По-широкият измерител S&P 500 отписва 0,26%, като всички 11 сектора на индекса са на червена територия.

При технологичния бенчмарк Nasdaq composite спадът е по-ограничен в размер на минималните 0,05%, като акциите на Facebook и Alphabet поевтиняват.

Развитието на пазарите последва вчерашното решение на Фед да увеличи лихвите с четвърт процентен пункт до диапазона 2,25-2,5%, като централните банкери посочиха като аргумент за решението си затегнатия пазар на труда и здравословния икономически растеж.

Dow отписа над 350 пункта след новината, като основните индекси отбелязаха нови рекордно ниски стойности за годината.

За търговците решението на централната банка и пресконференцията на нейния гуверньор Джером Пауъл бяха сигнал, че Фед няма намерение да забавя темпото на лихвените увеличения, както някои се надяваха.

Върху настроенията на пазарите ефект оказа и общата позиция на САЩ и други съюзни държави, осъждащи Китай за кражба на търговски тайни. Това е и едно от основните искания на Вашингтон в търговския спор с Пекин.

Dow and S&P 500, които се намират на територията на корекцията, са напът да отбележат своят най-лош декември от Голямата депресия насам през 1931 г., като са назад със съответно 8% и 9%. S&P 500 е на минус и за годината със спад от 6,3%.

На стоковите пазари петролът поевтинява. Американският лек суров петрол WTI се търгува при понижение от 2,84% до цена от 46,80 долара за барел. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент пък поевтиняват с 2,4% до 55,86 долара за барел.

Златото поскъпва с 0,64% до 1264,50 долара за тройунция.

При облигациите доходността върху краткосрочните държавни ценни книжа нарасна. Доходността по 2-годишните облигации достигна 2,671%, а тази по 10-годишните – 2,776%.

*Информацията е актуална към 17:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 1
крас
преди 5 години
Не поредна вълна , а цунами НАДУТИЯТ БАЛОН НА АКЦИИТЕ ГРЪМНА!Днес са отписани акции за 4% от цената им !!!!!!Не ми се иска да мисля какво се случва в ПАРАЛЕЛНАТА НА НАС ДЪРЖАВА която управлява АКТИВИТЕ , защото в държавата на българския данъкоплатец са ПАСИВИТЕ. КОГАТО ПЪРВИТЕ ГУБЯТ ВТОРИТЕ ПЛАЩАТ СМЕТКИТЕ ИМ !!ГОЛЯМО ПЛАЩАНЕ НИ ЧАКА!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още