Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

2018 година - предизвикателството изчерпване на работната сила

Въпреки някои положителни тенденции ключовите проблеми сковават трудовия пазар у нас

   1| 2    
2
 
22
 
11
V.At. до: V.At.
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Да добавя. Те са учили в Германия на собствена издръжка и са останали там когато България нямаше нужда от тях. А това, че сега има нужда от висококвалифицирани кадри може да е ден до пладне. Идва криза и отново безработица, преобладаващо ромско население, да не изброявам по-нататък. А Вие предлагате само насилствен метод. Остава и да вкараме роднините в концлагер.
4
 
17
 
10
ABBA до: s3
преди 1 седмица
Ако вие ГРОБ-арите паднете от власт, не те виждам на нормалният пазар на труда,.....
2
 
30
 
9
V.At. до: s3
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Излизате от грешната презумция, че това са хора на нископлатени позиции. Познавам много млади хора, които са на високи позиции в Германия и все още са запазили българския паспорт. Вашето предложение просто ще ги откаже от българския паспорт. България има нужда от тях, а те дали ще предпочетат да се върнат в заплашващата ги родина или ще останат да работят за къде по-добра заплата е спорен избор.
1
 
25
 
8
zelka007 до: s3
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
пише се образ-О-вание ... и второ това с крепостничеството е било валидно преди около 200-300 години ...
1
 
28
 
7
ratten до: s3
преди 1 седмица
"...Предизвикателство е, затова трябва и да му се намери решение. Има много варианти за решение на проблема, например да се подобри образУванието на хората."

ти си част от голямото предизвикателство.

0
 
14
 
6
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Добра статия. Слага ударение на важни за правене неща. Хубаво е да виждаш, че има хора , които мислят по този начин. Но за съжаление всички те са само експерти в тези области. А най-лесно се пренебрегва мнението на хора, които не са пряко възвлечени в бизнеса и за това си има причини.
И все пак важното е, че ясно се вижда тенденцията да се търсят хора с умения да работят и имат квалификацията нужна за работата. За мене това ясен сигнал, че приключваме с периода на първоначално натрупване (ловно-събирателен период както си го наричам аз) и навлизаме в периода, когато доминиращи ще са стопаните.
Не мисля, че този преход ще е лесен и безболезнен. Много сътресения ни чакат за напред и не знам как ще приключи всичко това. Огладнелите ловци ще са готови на всичко, за да се доберат до някаква плячка.
3
 
21
 
5
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Абе като пишете теми вие от Инвестор не работире ли в един офис, поне не преглеждате ли статиите които колегите ви побликуват в сайта, преди 4 дена имаше статия че България имала 500 000 работна ръка в запас, а днес пишете тази статия, толкова несериозно изглежда че сигурно мислите читателите си за маймуни за да не забележат, всъщност голяма част сигурно няма да забележат но ако разчитате на такива читатели просто пишете статии за биг брадър или някои голи чалгарки ?
30
 
8
 
4
s3
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Предизвикателство е, затова трябва и да му се намери решение. Има много варианти за решение на проблема, например да се подобри образуванието на хората и те да могат да работят това което искаме да правят за нас. Но това струва пари, а пари няма защото все още вървим по пътя на прехода и реформите. Затова може би трябва да се помисли за връщане на емигрантите у нас, за да работят тук, а начини за това има много. Например да се приеме по закон че човек трябва да работи у нас поне толкова време колкото работи в чужбина. Лесно решим проблем с лесен закон, гледа се колко време човек е бил в БГ-то и колко навън, ако реши да забегне и да остане навън просто като излезе такава справка не му се подновява паспорта или личната карта, остава без документи и се прибира. Като се прибере му се дава лична карта без право да напуска държавата докато не си отработи нужното по закон.
Така че решения има, само Воля трябва за да се действа.
4
 
34
 
3
Императорът до: Императорът
преди 1 седмица
Впрочем май се сещам как го изчислявате - това с петте процента: забравям, че има етнически професии "фалшив ТЕЛК", "потомствено безработен" и най-вече "самотна социално слаба ногодетна майка" - и това са добре платени професии за една определена етническа група !!!

А българските майки още малко от родилното ще ги отвличате и връщате на работа - та веднага след като са родили единственото си дете, да вървят и да изработват издръжката на бясно плодящите се, но никога неработещи индивиди с особена "етническа културна специфика".
5
 
42
 
2
преди 1 седмица
Eдна и съща лъжлива мантра я повтаряте 18 пъти в статията. Каква "рекордно ниска безработица" ви гони, бе - като броите само тия, дето ТЪРСЯТ работа? А ония другите, дето основната професия вече им е "ПОТОМСТВЕНО безработен"? Как в мантрата за 5% безработица се вписва съществуването на (поне) милионна хъхрешка популация, сред която безработицата е 90% ??? Дори всички Българи, турци и т.н. да работят от първия до последния, ПАК не ви се връзва цифрата, мошшшшеници !!!

Бай Левон казва - насила да учели - как да стане? Насила можеш да вземеш, не да дадеш. Как да накараш някой да учи ефективно (да УЧИ, не да се води ученик), като не може да говори членоразделно?
Решение донякъде е принудителният труд, ама тогава кой пък ще плаща заплатите на поне 80 000 надзиратели?

И какви преки чужди инвестиции чакате на територия без закони и с чудовищна корупция?