IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2018 година - предизвикателството изчерпване на работната сила

Въпреки някои положителни тенденции ключовите проблеми сковават трудовия пазар у нас

08:21 | 03.01.19 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

2018 г. отмина. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция на Investor.bg "Икономиката през 2018 г."

Изминалата 2018 година приключва с добри резултати за пазара на труда по подобие на предходната - висока заетост и рекордно ниска безработица, трудовите доходи продължават да нарастват с очакваните темпове. Недостигът на работна ръка за определени икономически сектори и бизнеси остава основният дефицит.

Повечето от предизвикателствата на трудовия пазар от предишната година, продължиха и през 2018-та. Липсата на качествена работна сила и нарастващото несъответствие в търсените и предлаганите умения продължи да тежи на трудовия пазар в България.

На практика 2018 година не реши нито едно от старите предизвикателства на пазара на труда и очакванията са те да се пренесат и към следващата година. Наред с това квалификацията и уменията на работната сила все още не са адресирани адекватно и неизбежно натискът на трудовия пазар ще продължи. 

Въпреки това 2018 година отбеляза и положителен знак за пазара на труда – рекордно ниска безработица (5% през третото тримесечие на 2018 г.), открити нови работни места и по-високи доходи (средно с около 10%). Положителни тенденции са налице, но очакваното забавяне на българската и на европейските икономики ще постави под натиск и без това нестабилната бизнес среда и конкурентоспособността на бизнеса у нас.

Изминалата година записа един основен проблем за трудовия пазар – този с недостига на работна ръка и умения у работната сила. Нарастващото несъответствие между търсенето на работна сила и наличните ресурси предизвиква бизнеса към „внос“ на работна ръка, някои фирми дори обмислят експанзия в чужбина заради невъзможността да открие точните специалисти. В същото време доклад посочи, че в България няма недостиг на кадри, работната сила е напълно достатъчна за удовлетворяване на нуждите на пазара на труда, а широко афишираната от работодателите теза за криза с кадрите е преекспонирана.

За последните десет години няма официални данни, които да доказват, че е налице толкова тежък недостиг на работна ръка, посочва се в доклада. Българските работници продължават да напускат страната, което донякъде е и причината за официалното намаление на броя на безработните.

Пазарът на труда у нас се задъхва заради нарастващото несъответствие в уменията и възможностите на работната сила и нуждите на икономиката. И въпреки че има политики, които частично правят опит за промяна, проблемът с качеството на работната сила ескалира, но не е адекватно адресиран, смятат икономисти и финансисти.

Последна актуализация: 00:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още