IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: Държавните политики трябва да компенсират нископлатените работници

Доклад на организацията показва как обществените разходи и данъци оказват ефект върху населението

10:53 | 21.12.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) предупреди, че правителствата трябва да обърнат внимание на последиците от техните политики и да компенсират уязвимите групи, които могат да бъдат най-сериозно засегнати от повишените данъци, съобщава Euractiv. 

В момент, когато из цяла Европа се разпалват огнищата на социалните протести, базираната в Париж организация пулбикува предложение, с което да се комбинират по-ефективно социаните и данъчни политики, за да се създадат по-приобщаващи общества.

„Трябва да насочим вниманието си към цялостния пакет”, заяви главният икономист в ОИСР Лоранс Буне, след като беше попитана за новите акцизи върху горивата във Франция, които отприщиха агресивното недоволство на „жълтите жилетки”.

„Изключително важно е” да се идентифицират групите, които трябва да бъдат компенсирани заради новите по-високи такси, заяви Буне по време на презентацията на новия доклад на ОИСР.

Нейните коментари биват отправени, след като френският президент Еманюел Макрон бе принуден да повиши минималнита заплата и пенсия и да предостави бонуси на работници с ниски доходи, които нямат да подлежат на данъчно облагане, след като през последните няколко седмици страната беше разтърсена от яростните протести на „жълтите жилетки”.

Буне подчерта колко важно е да се разбира как обществените разходи и таксите оказват ефект върху населението, за да бъдат успешни.

„Цялостният пакет” за обществени финанси, включително данъчните реформи, трябва да търсят единствено  как да повлияят положително на икономическия растеж и на преразпределението на доходите, смята Буне.

„Трябва да сме наясно кой ще спечели от това и кой ще изгуби и как ще бъде прието това”, изтъкна още тя.

Недоволството

Буне призна, че „недоволството на хората” е било причина ОИСР да започне да изучава този въпрос.

Чрез своя анализ организацията е стигнала до заключението, че няма връзка между размера на държавните разходи и възприеманата ефективност на обществените политики.

В допълнение, от организацията отбелязват, че преразпределението на доходите от обществените политики за населението в трудоспособна възраст е намаляло от средата на 90-те години на миналия век.

Датският председател на Европейския фискален съвет (ЕФС) Нилс Тигесен заяви, че въпросът за социалното неравенство трябва да се дискутира по-обстойно на европейско ниво.

Таксите за горивата

Правилно наложени такси за горивата могат не само да помогнат за подобряването на климатичните условия, но и да спомогнат за по-доброто преразпределение на средствата и приобщаване в обществото.

След като е изготвила различни симулации, ОИСР вижда „значителни положителни ефекти” чрез прехвърлянето на тежестта на данъчното облагане от нископлатените работници към екологичните такси.

„Резултатът, при който това прехвърляне вероятно ще доведе до по-високи разполагаеми доходи за всички, показва, че положителните ефекти от намаляването на данък „труд”, засягащи хората с ниски доходи, ще доведат до увеличение на екологичните такси”, показва проучването.

Затова новите данъци за околната среда, като тези, които Макрон въведе, трябва да бъдат придружавани от правилните компенсации.

Субсидии

ОИСР също така предлага да бъдат съкратени субсидиите за някои сектори като земеделието и въгледобива, за да се редуцират данъците под равнището на средните доходи.

Резултатите показват увеличение на продукцията на глава на населението и имат положителен ефект върху всички с особено значими финансови постъпления за нископлатените работници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 5 години
че двата варианта които си дал са едни и същи ... и все са по социалистически, либералния подход е друг, но как да знаеш ;) ... а той е : да се оправят сами !Факт е че ще има, за това казах ако може да са малко. А тива се постига с образование
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
Императорът
преди 5 години
Така е, Кхаов - но винаги има определен брой нископлатени. Варианти: два - или по социалистически - държавата да им доплаща, задето все пак работят - или по либерастките канони са ЦоЦиалната дъжава - те да лежат, а държавата да им плаща помощи. Очевидно първият вариант е по-добър.Престъпление е например да се плащат на година по 3.5 МБ на ромoвете за да безделничат и безчинстват, вместо същите пари да им се дават, за да отглеждат свинки, зелета, чушляци, говeда, заювци, щраусове, кенгури, пъпеши, лебеници, доматки, морковки, краставички, кратyни и други такива неща - илида засаждат гори и да ремонтират пътища. Тогава държавата и обществото получават нещо в замяна - и реалните разходи за тях няма да са 3.5 МБ, а примерно 0.5 МБ, а и трудът облагородява - пък и който се скaпва от бач по няма време и сили, та да безобразничи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
khao
преди 5 години
държавните политики трябва да са такива че да има по малко нископлатени работници .... демек, повече пари за училище зада има повече качествени хора, а не само мрънкачи-опортюнисти и подобна ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още