IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Източна Европа се справя с недостига на служители с масажи и безплатен шаран

Компаниите в региона са принудени да вземат необичайни мерки, за да задържат работната си ръка

15:06 | 29.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Какво прави една компания, когато няма достатъчно служители, а безработицата е рекордно ниска? В Източна Европа отговорите включват масажи на работното място, безплатен шаран за Коледа и гарантирани работни места за съпрузи, пише Ройтерс.

Компаниите в Източна Европа, където безработицата е сред най-ниските в Европейския съюз, са принудени да вземат необичайни мерки, за да привличат и задържат служители, за да продължат да се разширяват.

Да вземем за пример Amazon, която има 20 хил. служители в Чехия, Полша и Словакия и искаше да наеме още 10 хил. служители за празничния сезон. За да запълни изцяло центровете си, компанията трябва да осигури автобусен превоз за служители, които трябва да пътуват до 90 минути до работното си място.

Освен това американският гигант използва ежедневни въпросници, за да е сигурен, че служителите му са доволни, като сред задаваните въпроси са включително дали тоалетните са чисти и дали ръководителите опитват да разрешават веднага проблем, който може да предизвика недоволството на служителите.

„Единственият начин да намерим толкова много служители е да обръщаме сериозно внимание на средата и работната атмосфера“, казва Стивън Харман, който наблюдава логистичните центрове на Amazon в страните от Източна Европа.

Запълването на работните места е трудно за компании като Amazon в Чехия, където безработицата е под 3% и е най-ниската в ЕС. Броят на свободните работни места в страната с население от 10,6 млн. души е най-високият, откакто се води статистика от 1995 г.

Ярослав Ханак, председател на Чешката индустриална конфедерация, прогнозира, че търсенето на служители ще стане още по-трудно в идните месеци, а работодателите ще „подслаждат“ офертите си към тях.

Наемане на студенти и предлагане на обучение, увеличаване на полагащия се отпуск с една седмица и свободен ден за грижи за децата с цел стимулиране на майките с малки деца да се върнат на работа са само някои от примерите, казва Ханак.

В Словакия много компании наемат служители от страни извън ЕС без разрешително за работа, за да запълнят празнините особено в строителството и сезонната заетост, казва Юлиус Костолни, заместник-председател на Търговската и индустриална камара в страната.

Компаниите предлагат също така да платят обезщетение за служителите, които искат да напуснат предходната си работа в деня на подаването на предизвестието, вместо да работят още 60 дни, допълва той.

„Има и ново явление. Компаниите обръщат внимание на двойките. Ако мъжът започне работа в дадена компания, съпругата му също получава гарантирано работно място“, казва Костолни.

Компаниите в България твърдят, че недостигът на работна ръка е един от основните фактори, които пречат на по-бърз икономически растеж. Според Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) страната ще се нуждае от половин милион служители в идните пет години, за да постига растеж. 

Канадската компания Telus International, която предоставя аутсорсинг услуги за бизнеса и има над 3 хил. служители в България, започнала да предлага самолетни билети и помощ при преместването, за да привлече млади българи, живеещи в чужбина, както и безплатни уроци по немски език и бонус от 2500 евро (2867 долара).

Компанията предлага също безплатни карти за фитнес, масажи и йога за служителите си – придобивки, които са по-характерни за Силициевата долина и Лондон, отколкото за София.

„Трябваше да отклоним нови компании и проекти заради недостиг на служители“, казва говорителката на Telus Симона Стилянова. „Изпитваме затруднения да намерим служители с подходящи езикови умения и поради това търсим нови начини за откриването им“, допълва тя.

В Полша най-малко една компания използва затворници, за да запълни недостига си на служители. Amica Wronki, производител на домакински уреди и търговец на едро, започнала да си сътрудничи с най-големия затвор в страната и сега има 50 затворници в редиците на служителите си.

Очаква се безработицата в Полша да остане под 6% до края на 2018 г., което е близо до най-ниските нива от началото на 90-те години на миналия век. Според официални представители недостигът на работна ръка в някои индустрии е нарастваща заплаха за икономиката.

„Проектът помага на местните предприемачи да разрешават някои от проблемите си, свързани с търсенето на служители за позиции в производството, които произтичат от голямата гъстота на заводите в тази част на страната“, казва говорителят на Amica Томаш Пиетрик.

Шаран за Коледа

Други компании в най-голямата икономика в Европа просто дават повече пари, за да се справят с проблема. Budimex, най-голямата строителна компания в Полша и филиал на испанската Ferrovial, има програма за възнаграждаване на всеки, който й помогне да намери нови служители.

В Унгария изследване на Евростат, цитирано от икономисти в Erste Group Bank, показа, че липсата на служители е ограничила производството в 83% от индустриалните компании през третото тримесечие, както и в половината от полските и 44% от чешките предприятия.

Хроничният недостиг на работна ръка в Унгария сега кара компаниите да се насочват към придобивания на други компании, за да намерят служители или необходимата експертиза, за да запазят успешния си бизнес.

Освен това компаниите в Източна Европа увеличават инвестициите в автоматизацията, за да се справят с недостига на работна ръка, който се появи след световната финансова криза през 2008 г. и се задълбочи през 2011 г., когато бяха отменени и последните ограничения пред установяването на служители в по-богати страни членки на ЕС.

Но понякога по-човешки подход води до желаните резултати.

Чешката компания Koyo, която е част от японската Jtekt, предлага редица придобивки и създаде център за преквалификация, за да обучава бързо местни неквалифицирани служители за работа в промишленото производство.

А като жест за празниците в края на годината Koyo подарява шаран на всичките си служители за традиционния чешки коледен обяд.

„В петък всички служители ще получат шаран, за да не се занимават да купуват“, казва Петр Новак, управляващ директор на Koyo.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още