IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street стартира на зелена територия*

След оставката на американския министър на отбраната Джеймс Матис акциите на отбранителните компании се представят по-слабо

18:06 | 21.12.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акциите поскъпнаха при откриването на търговията на Wall Street в петък след два дни на понижение на водещите индекси, предава DPA.

Компаниите, които произвеждат и продават потребителски стоки отчетоха най-силни повишения на котировките. Промишленият индекс Dow Jones нарасна със 120 пункта или с 0,5 на сто до 22 967 пункта.

По-широкообхватният  показател S&P 500 се повиши с 0,3% до 2476 пункта, докато технологичният измерител Nasdaq се повиши с 18 пункта или с 0,2 на сто до 6543 пункта малко след началото на петъчната сесия.

„Отслабването на глобалния ръст от една страна и сравнително атрактивната възвращаемост по краткосрочните облигации от друга страна затрудняват възстановяването на цените на акциите“, пояснява стратегът Марти Ян от Goldman Sachs.

За двугодишните американски облигации в момента инвеститорите получават лихви от 2,7 на сто.

За охлаждането на икономиката на САЩ в петък имаше ново доказателство - поръчките за стоки с дълготрайна употреба нараснаха по-слабо през ноември, отколкото очакваха икономистите. Данните се считат за важен показател за състоянието на производствения сектор.

При Nike инвеститорите се зарадваха на скок на цената на акциите от 9%, след като производителят на спортни стоки изненада с положителни резултати за тримесечието. Книжата са начело в индекса Dow Jones с широка преднина.

Резултатите на Nike свидетелстват за увеличаване на инерцията на растежа, пише анализаторът Матю Бос от JPMorgan.

Стрийминг услугата Spotify се съгласи след почти една година спорове на споразумение с музикален издател, който в рамките на съдебен процес поиска най-малко 1,6 милиарда долара обезщетение от Spotify.

Независимо от споразумението акциите на Spotify удължиха спада си от последните седмици, като губят 3,4%.

След оставката на американския министър на отбраната Джеймс Матис акциите на отбранителните компании се представят по-слабо. Книжата на General Dynamics се обезценяват с 0,4%, тези на Raytheon – с 1%, а на Lockheed Martin – с 2%. По-рано през деня стана ясно, че България вероятно ще предпочете самолети именно на Lockheed Martin за модернизирането на своите ВВС.

Матис се застъпваше за оставане на американски войници в Сирия и Афганистан. 

*Актуално към 18,00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
крас
преди 5 години
В момента индекса Dow Jones е 22.740,06 и е с -119,54 /-0,52%/ пункта на червено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още