IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow се смъкна с 450 пункта, завършвайки най-лошата си седмица от 2008 г. насам

Само за тази седмица американският индекс на сините чипове се раздели със 7% от стойността си на фона на решението на Фед да продължи с повишаването на лихвите

23:24 | 21.12.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Индексите на Нюйоркската фондова борса приключиха последната сесия от тази седмица с понижения, като общо за последните пет дни Dow изгуби 7% от стойността си, което се очерта и като най-лошата седмична серия на показателя от финансовата криза през 2008 г. насам, съобщава CNBC. 

Решението на банкерите от Федералния резерв на САЩ да продължат с политиката по постепенно повишаване на основните лихви беше основната причина за сериозните борсови загуби през седмицата, а отказът на американския президент Доналд Тръмп да подпише проектозакона за краткосрочния бюджет само влошиха перспективите пред инвеститорите.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 353,33 пункта, завършвайки деня на ниво от 22 506,27 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отметна 45,16 пункта, или 1,83%, от стойността си като приключи сесията на ниво от 2422,26 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite отчете спад от 183,54 пункта, или 2,81 на сто, до 6344,87 пункта, като акциите на Facebook и Apple поевтиняха съответно със 7,3% и 4,2 на сто, а цената на книжата на Amazon се понижи с 6,2 на сто.

В същото време, поради силните показатели от отчета за тримесечието, компанията за спортно облекло Nike отбеляза ръст в цената на акциите си със 7%.

сащ2 сащ2

Във фокуса на инвеститорите се оказа и новината за ръста на американската икономика.

Тя е нараснала с 3,4 на сто през третото тримесечие, с което не е успяла да покрие прогнозите на анализаторите.

Очаква се растежът на американската икономика да се забави още през сегашното четвърто тримесечие.

Министерството на търговията на САЩ уточни днес, че увеличението на брутния вътрешен продукт (БВП) е преразгледано към понижение спрямо предишната оценка за растеж от 3,5 на сто. През второто тримесечие показателят бе на равнище 4,2 на сто, а през първото - 2,2%.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните облигации се понижи до 2,785%, а тази по 30-годишните американски държавни ценни книжа отбеляза ръст до 3,026%.

При валутните пазари доларовият индекс се повиши с 0,78 на сто до 97,02 пункта.

Еврото и паунда поевтиняват спрямо долара съответно с 0,73 на сто и 0,23%.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижи с 0,40 долара до 53,95 долара за барел, докато фючърсите върху американския ле суров петрол WTI поевтиняха с 0,29 долара до 45,59 долара за барел.

Цената на златото се понижи с 0,3 на сто до 1263,7 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 4
Hahoto
преди 5 години
Газта ще се срине в едно с борсовите индекси, заради забавянето на световната икономика. А тръбата през Украйна ще спре само, ако идва руска газ у нас от турската, иначе сибирската гладна мечка съвсем ще и утънее зад-ника. Така че споко, всичко ще е наред с газчицата можем да се обзаложим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 12
крас
преди 5 години
ЗАЩО НЕ ВИДИТЕ КИТАЙСКИТЕ ИНДЕКСИ. КОГАТО КИТАЙ КИХНЕ СВЕТОВНИТЕ БОРСИ СЕ РАЗБОЛЯВАТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 7
крас
преди 5 години
Алън Грийнспан: "Бичият" пазар свърши. Спасявайте се с бягство!!!!За изминалия ден цената на природния газ е скочила с 3,03 %. За периода 02.11.2018 до момента цената на газта е скочила с 16% !!!КАКВО ЛИ ЩЕ СЕ СЛУЧВА С ТАЗИ ГАЗ , КОЯТО ЗА НАС ТУ Я ИМА ТУ Я НЕМА. МОЖЕ БИ ВНОСИТЕЛЯТ ОВЪРГАЗ ИНГ ЩЕ НИ ОБЯСНИ КАК СТОЯТ НЕЩАТА, когато спре газоподаването през Украйна и газта тръгне по ПЪРВАТА ТРЪБА НА ТУРСКИ ПОТОК. ЩЕ ИМА ЛИ И ЗА НАС ИЛИ ЩЕ ДУХАМЕ СУПАТА?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още