IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хаосът на летище Gatwick - зов за пробуждане

Дроновете могат да насърчат редица индустрии, но без регулация ще доведат до още подобни случаи, сочи анализ на Bloomberg

12:22 | 22.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пътуващите по празниците вече имат нова тревога – полетите им могат да бъдат провалени заради дронове, пише в свой анализ Bloomberg.

Тази седмица лондонското летище Gatwick, което е второто по натовареност във Великобритания, беше затворено два пъти, след като дронове навлязоха на негова територия – нещо, което полицията описа като „умишлено действие“. Около 10 хил. пътници бяха блокирани, стотици полети бяха отменени, а хаосът превзе летището. Наложи се да бъде извикана армията.

В световен мащаб дроновете се разпространяват светкавично. Това до голяма степен е добре – освен от любителите, те се ползват от представителите на филмовата индустрия, в земеделието, от полицията и пожарната, от застрахователи, търговци на дребно и други. Те могат да насърчат британската икономика с 42 млрд. паунда до 2030 г., добавяйки 600 хил. работни места, тъй като компаниите намират нови начини да се възползват от тях.

Както показва случаят от тази седмица, дроновете могат да предизвикат и хаос. Миналата година във Великобритания инцидентите с дронове, включващи самолети, са нараснали до 93, от 71 през 2016 г. Случаите като този на Gatwick, свързани със спирането на дейността на летище, все още са редки, но това лесно може да се промени. Терористи и наркотрафиканти използват технологията, както и редица други престъпници.

Няма лесни решения на този проблем. Но докато светът свиква с феномена, наречен дронове, за добро или лошо трябва да се имат предвид няколко неща.

Едно от тях е, че правилата са полезни. Великобритания вече се насочи към някои специални рестрикции, включително забраняването на дроновете да летят над 400 фута височина в близост до летища. Собствениците на безпилотни самолети скоро ще трябва да ги регистрират и да преминават тестове за сигурност. Въпреки че тези мерки не са перфектни, това е правилният начин да се привлече вниманието на безотговорните любители: нарушенията могат да доведат до налагането на глоби или до затвор за известен период от време.

Сега много дронове се предлагат с вградени сензори, които могат да им попречат да навлизат в забранени зони. Изискването за подобно оборудване в нови модели може да се окаже наистина смислено.

Онези, които нарочно предизвикват сериозни проблеми, какъвто вероятно е случаят с летище Gatwick, представляват много по-сериозен проблем.

Но тук ключов е втори принцип: фокусиране върху технологията, както вече се случва на пазара. Технологиите за засичане на обекти от дроновете, включително термалните изображения, сензорите за звук и движение стават все по-добри.

Всички тези подходи си имат слаби места. А докато заплахите се увеличават, вероятно ще са нужни по-сериозни действия.

Летищата и други специални локации ще трябва да инвестират в подобна защита. Правителствата пък трябва да са готови да помогнат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още