IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев: Предложението за F-16 е триумф на лобизма

Президентът смята, че процесът по избор на изтребител се води на тъмно

14:40 | 22.12.18 г. 56
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

„Триумф на лобизма“ – така президентът Румен Радев определи предложението за поръчка на изтребител F-16 пред Дарик Радио.

„Не искам да защитавам един или друг тип самолет – за мен и трите типа са прекрасни, летял съм на тях и срещу тях. Но за разлика от други хора, аз защитавам процесът да бъде прозрачен, открит и обективен“, коментира държавният глава.

По думите му съществуват два вида избор, а единият от тях е, когато правителството твърди, че ще заложи на стратегическо партньорство и избира самолет от дадена страна, без да се интересува от повече подробности. За подобно нещо се изискват отговорност и политическа смелост, които според Радев не са характерни за управниците у нас.

„Те решиха да се правят на демократи в този процес и катастрофираха. Те решиха да тръгнат по другата процедура, както се прави навсякъде в развитите демокрации. Какво стана обаче? Преди да е приключила работата на тази комисия, един наш политик и то от Вашингтон – Цветан Цветанов, вече предопредели избора. Министър-председателят също каза точната си дума. Неслучайно в навечерието на празника на ВВС аз призовах министър-председателя, министрите и депутатите да запазят радиомълчание, докато приключи процедурата, защото така се прави в цял свят“, посочва Радев.

Той твърди, че не коментира какви са качествата на избраните самолети, защото и трите самолета покриват изискванията на страната.

„Не е нормално да се произнасяш от тази позиция преди комисията да приключи“, категоричен е той. „Министър-председателят казва, че някакви летци може би някъде някога са му казвали, че F-16 е най-добър. Защо е тогава цялата тази експертна група?! Защо е този фарс?! Това е вече някаква досадна подробност“.

Според президента процесът по избор на новия тип изтребители се води на тъмно. По думите му казаното от комисията за „Грипен“-ите показва безпомощност. Радев твърди, че се спекулира с липсата на информираност на обществото.

„Не искам да навлизам в подробности. Но има оборудване и въоръжение, което се доставя само от САЩ, и то изобщо не струва толкова скъпо, съизмеримо с цената на целия пакет. Вече решенията се взимат изцяло водени от лобистки интерес, за да се купи най-вероятно някаква легитимация, аз нямам друго обяснение“, коментира той. По думите му резултатите от конкурса са „предизвикателство за всеки интелигентен човек“.

Държавният глава смята, че са били пометени всякакви рамки, посочени от парламента, а сега стартират преговори извън въпросните рамки, без парламентът да получи някакви санкции. Това пък компрометира конкурса, защото липсват обективност прозрачност и конкурентност.  

„Доскоро същите хора блокираха целия процес за модернизация на българската икономика с мотива, че няма пари за пенсии. Сега изведнъж се втурнаха да купуват изтребители и то най-скъпите. Може би моята гледна точка е различна от на тези, които взимат решения в момента – може би за тях тази сделка не е цел, а средство да постигнат някакви други свои цели. Не знам какви, трябва да питате тях. Моята цел като върховен главнокомандващ е българската армия да има способности и да сме сигурни, че нашите летци ще летят. Това ще бъде най-скъпият вариант и няма да се достави след 2 години, а най-рано след 6“, коментира Радев.

Той предупреди, че ще са необходими инвестиции в тежка инфраструктура, тъй като единият от самолетите изисква такава. В рамките на периода, в който ще се очакват самолетите, ще трябва да се вложи значителна сума и в Миг-29, а в крайна сметка цената на експлоатацията ще е „поне два пъти от цената на придобиване“.

Румен Радев отправи критики към правителството, че започва процедура, без да е наясно дали ще останат средства, с които на по-късен етап летците да могат да летят.

„Увеличава се и рискът от катастрофи“, предупреди той. Президентът коментира, че няма никакви претенции към премиера Борисов, нито към Цветан Цветанов.  

„Но ниe сами сме си виновни, че стигнахме до тук. Ние сами ги оставихме да излязат от всякакви нормални демократични марки. Те разполагат напълно с нашите пари, те правят с тях абсолютно каквото си искат и без да ни дават никаква информация за условия на решения, без отчетност, без прозрачност и без да носят каквато и да била отговорност. Те разполагат със съдбата ни, те разполагат с нашето бъдеще. Затова казвам, че автокрацията е факт. Да, F-16 е прекрасен самолет. Но ще могат ли да го придобият на разумни цени и да го поддържаме. Защото колкото и да се стремят да увековечат своето властване – и Цветанов, и Борисов, няма гаранция, че когато този самолет ще започне да се експлоатира, те ще бъдат на власт и ще носят тази отговорност“, заяви Радев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 8 rate down comment 20
data
преди 5 години
Единственото интересно в темата е дали сме се продали добре . Всичко останало е пълна измишльотина , хеле пък Радев дет ги дрънка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 19 rate down comment 11
pinoccio
преди 5 години
Грипените са от шведска стомана, а F16 при по-силен вятър отзад си вдигат опашките и влизат в свредел. В Локхийд-Мартин директорът по производствената част дава малко ляв мигач.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 9 rate down comment 23
Sakamano
преди 5 години
Трябваше да оставят на Радев да избере кукуpузниците - щеше да е добре за самочувствието му. Тъй като няма много други области в които да е достатъчно компетентен, сигурно му е пиcнало да служи само като говорител на Другарката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 11 rate down comment 16
zelka007
преди 5 години
по принцип , ресурса за полети преди бракуване на миговете ни е до 28-29 година . са тънката част е , че трябва поддръжка - не става само с летене . и по стара българо-руска традиция , за да летят ще трябват едни пари за едни ремонти , които започват като една сума но завършват с 5 до 10 пъти по-висока цифра , за да има за всички и всички да са доволни :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 31 rate down comment 13
michaelis12
преди 5 години
за нашия президент ше гласувам оше сопорнайсе пъти !!! Най-големия !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 28 rate down comment 4
dr.5rov
преди 5 години
Занчи след 6 години. Ами до тогава светът може и да е свършил или да се е възцарил световен мир. Значи и в двата случая няма да ни трябват.От друга страна американците може би знаят, че чак тогава ще ни трябват.Последното звучи доста зловещо, но всъщност е оптимистично - още поне 6 години няма да ни трябват изтребители. Радвайте се. А до тогава я камилата, я ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 16 rate down comment 8
hagan
преди 5 години
един лобизъм ако го е имало не оправдава друг явен лобизъм или като хванат крадеца и той като *** те всички крадат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 17 rate down comment 34
BezEmotsia
преди 5 години
Ако това е лобизъм, какво е едноличното решение на Радев да обяви Грипен за победител? Очевидно Радев е скаран с логиката, не може да анализира собствените си действия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 15 rate down comment 4
hagan
преди 5 години
не съм казал съюзник а партньор много младши партньор без право на глас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 24 rate down comment 12
ABBA
преди 5 години
Така щеше да бъде, ако САЩ имаха съюзници, а те нямат. Имат само васали....Да чуваш нещо за Турски поток през тукашните вечни ловни полета?Само през вечните Ягодови полета може да мине, но там с повечко Мeриджeйн !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още