IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lockheed Martin приветства разглеждането на избора на F-16

Компанията определи избора на изтребители като "голяма новина" за страната

15:16 | 22.12.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Lockheed Martin приветства внясянето за разглеждане от Министерски съвет на доклада за избор на нов боен самолет за българската армия, предлагащ страната да започне преговори за купуването на изтребители F-16 Блок 70 от САЩ, посочва в официално изявление компанията.

По думите ѝ „това е голяма новина за националната отбрана, индустрия и икономиката на България“.

Според Lockheed Martin, ако поръчката бъде направена, страната ще разполага с един от най-усъвършенстваните бойни изтребители на въоръжение в НАТО.

От компанията изтъкват, че ново дългосрочно партньорство с Lockheed Martin ще донесе множество ползи, както за икономиката, така и за индустрията.

„Ние сме готови да продължим да подкрепяме американското правителство и нашите български партньори по време на преговорите за сключване на договор“, гласи изпратеното изявление.

Компанията изрази готовността си да се ангажира да работи съвместно с правителството на САЩ за проучване възможностите за намаляване на разходите в следващия етап от процеса по придобиване на изтребители.

„Съгласно принципите на програмата за чуждестранни военни продажби (FMS), цената, посочена в писмото за предложение и приемане (LOA), се определя от американското правителство след консултация с компаниите и правителството, което придобива техниката“, посочват от компанията.

Малко по-рано днес пред Дарик радио обаче президентът Румен Радев заяви, че процесът по избор на изтребители се води на тъмно. По думите му предложението може да се определи като „триумф на лобизма“.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още