IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Токийският съд остави Карлос Гон под стража до 1 януари

Решението бе мотивирано с нови подозрения в злоупотреба с доверие

10:00 | 23.12.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Токийският окръжен съд днес удовлетвори искането на прокуратурата и продължи задържането под стража на бившия
президент на френско-японския автомобилен съюз Renault-Nissan-Mitsubishi Карлос Гон, съобщиха световните агенции.

Задържането под стража на Гон се удължава за пореден път и сега срокът е до 1 януари. В петък Токийската прокуратура издаде нова заповед за задържане на отстранения ръководител на Nissan Карлос Гон.

Решението бе мотивирано с нови подозрения в злоупотреба с доверие, а по-специално, че е прехвърлил върху компанията отговорността за покриване на негови частни инвестиционни загуби от около 1,85 млрд. йени (16 млн. долара), възникнали около октомври 2008 година, уточни агенция Киодо. Това е нанесло щети на автомобилостроителя, който е депозирал общо 14,7 млн. долара на четири пъти между юни 2009 г. и март 2012 г. по банкови сметки, свързани със случая.

Според източници Гон, по това време главен изпълнителен директор и председател на борда на компанията, е понесъл загубите от търговия с деривати заради световната финансова криза, причинена от краха на американската инвестиционна банка Lehman Brothers.

Макар че давността за злоупотреба с доверие е седем години, според прокуратурата тя все още не е изтекла, тъй като времето, което Гон е прекарал извън Япония, не се отчита.

Престъпление "тежка злоупотреба с доверие" според японския корпоративен закон има, когато лице, изпълняващо важна роля в ръководството на дадена компания действа противно на задълженията си и нанася щети на компанията, уточнява Киодо.

Извършителят на подобни действия може да бъде осъден на глоба до 10 милиона йени или затвор до 10 години.
Вече бившият член на съвета на директорите Грег Кели, който бе задържан заедно с Гон на 19 ноември, може да бъде освободен на 25 декември.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още