IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сенатът в Италия прие проектобюджета на страната

Сега е нужно финално одобрение от долната камара, за да се изпълни зададеният срок, който изтича в края на годината

11:22 | 23.12.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Популисткото правителство в Италия прокара проектобюджета на страната през Сената, след като се поддаде на исканията на Брюксел. Сега е нужно финално одобрение от долната камара, за да се изпълни зададеният срок, който изтича в края на годината, съобщава Bloomberg.

Сенаторите гласуваха рано сутринта в неделя със 167 гласа „за“ срещу 78 „против“ по плановете за бюджета, които администрацията в Рим промени под натиска на Европейската комисия. Правителството проведе и вод на доверие, който често се използва в Италия, за да се гарантира бързо одобрение на законодателството.

Часове преди вота залата и коридорите на Сената избухнаха в протести от страна на опозицията, която обвини правителството, че прокарва законодателството с промени в последната минута в множество разпордеби. В някои случаи бяха откривани неверни цифри в бюджета, които се коригираха на момента.

Няколкоседмичният застой в отношенията между Италия и Европейската комисия разтърсиха финансовите пазари, обезпокоени как ще повлияе бюджетът върху огромния дълг на страната, което е вторият по големина в еврозоната след този на Гърция. След като дълго настояваха, че няма да се поддадат, популистките лидери Матео Салвини и Луиджи ди Майо намалиха разходите, планирани за най-големите им обещания – понижаване на възрастта за пенсиониране от страна на Салвини и доходите за бедните от Ди Майо – и отложиха прилагането им.

Рим в крайна сметка понижи целта си за дефицита за следващата година до 2,04% от БВП от предишните 2,4%, които бяха отхвърлени от ЕС като „безпрецедентно“ нарушаване на правилата на блока.

По план законодателството сега отива в бюджетна комисия на долната камара на 27 декември и в пленарна зала на 28 и 29 декември, съобщава вестник La Repubblica.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 4
Иван Митев
преди 5 години
Тъй като се запазва европейската грешка да няма защита срещу щети при прилагането на еврото, при всякакъв бюджет Италия е с нарастване на страданията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още