IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган обеща на Тръмп да унищожи силите на „Ислямска държава“ в Сирия

Двамата лидери са се съгласили да поддържат тясна военна и дипломатическа координация, за да попречат някой да се възползва от изтеглянето на американските сили

11:25 | 24.12.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е обещал „да унищожи силите на „Ислямска държава“ в Сирия в телефонен разговор с президента на САЩ Доналд Тръмп, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Излагайки своята версия за разговора, Тръмп писа в Twitter, че Ердоган „много убедително“ го е информирал за това, че той ще унищожи остатъците от групировката в Сирия. „Той е човек, който може да направи това, че и отгоре, Турция е най-близко там“, посочи американският държавен глава.

„Нашите войски се връщат у дома“, добавя Тръмп в публикацията си. 

Според Анадолската агенция двамата лидери са се съгласили да поддържат тясна военна и дипломатическа координация, за да попречат на това някой да се възползва от изтеглянето на американските войски от Сирия и да се отвори вакуум на властта в регионите, контролирани от кюрдските бунтовници.

Ердоган снощи също писа в Twitter по този повод и изрази надежда, че разговорите му с Тръмп ще се отразят благотворно на отношенията между двете страни. „Днес с президента на САЩ Доналд Тръмп проведохме продуктивен разговор, по време на който се договорихме да развиваме сътрудничеството в различни сфери, от търговските отношения до Сирия. Желанието ми е нашите отношения да се отразят благотворно на нашите страни и нашия регион“, написа Ердоган.

Турският президент изрази задоволство от предприетите от Вашингтон стъпки за борба с тероризма в Сирия и каза, че Турция е готова да предостави всякаква подкрепа в тази сфера, съобщи Анкара. 

След предишен разговор между двамата лидери, състоял се преди няколко дни, Тръмп обяви решението си да изтегли американските сили от Сирия, пренебрегвайки съветите на екипа си по националната сигурност. Министърът на отбраната Джеймс Матис подаде оставка веднага след това. 

Тръмп подписа снощи указа за предстоящото изтегляне на американските войски от Сирия, съобщи говорител на Пентагона. Той обаче отказа да съобщи други подробности, 

Според американски официални представители изтеглянето на над 2000-те американски военнослужещи може да отнеме 60 до 100 дни, отбелязва БТА.

Президентът на САЩ има намерение изтеглянето да се извърши бавно и при тясна координация с Турция. Оттеглянето на американските сили обаче ще остави кюрдската милиция Сили за защита на народа (СЗН) без военна подкрепа в момент, когато Анкара заплашва да я нападне. Официалната турска позиция е, че СЗН е терористична организация, припомня АФП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 5
Sakamano
преди 5 години
Тръмп се опитва да мине евтино, Ердоган - да се разправи с кюрдите, а Путин - да сложи начало на нова международна конфронтация. А сирийците Аллах да ги пази...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 3
Стефчо
преди 5 години
Ердоган никога не се е борил с ИД, а прави етническо прочистване и заселване на верни му туркмени на територията на чужда държава под благия поглед на чичо Сам и ЕС /тия даже се съгласиха да го даряват с 3 млрд. /
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 10
bgMan
преди 5 години
Обещал значи.Като се изтеглят САЩ оттам до последния човек една сутрин ще осъмнем със Сирия, в която има повече турски, ирански и руски войници отколкото песъчинки на плажа. После ще има як кютек и много жертви щото проостите от друго не разбират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още