IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новак: Русия гарантира доставката на природен газ за Европа

Това ще се случи дори и при липса на договореност с Украйна за транзита, твърди руският министър на енергетиката

13:50 | 25.12.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Русия гарантира доставката на природен газ за Европа дори в случай на липса на договореност с Украйна за транзита. Това заяви руският министър на енергетиката Александър Новак в интервю за в. "Комерсант", предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"При каквито е да е обстоятелства ние гарантираме доставката на руски газ според подписаните от "Газпром" дългосрочни договори. В този смисъл европейските потребители ще бъдат осигурени с необходимите обеми", заяви министърът.

По думите му негативно влияние върху преговорите за транзит през Украйна има съдебният спор между руската Газпром и украинската Нафтогаз.

Освен това Новак каза, че Русия е готова да обезпечава транзита на газ през Украйна и след 2019 г., ако той бъде изгоден в сравнение с други маршрути.

В края на 2019 г. изтичат подписаните през 2009 г. договори между Газпром и Нафтогаз за доставка на газ на Украйна и за транзит на газ през територията на страната към Европа. Въпросът за съхранение на транзита на руски газ след 2019 г. се обсъжда и в контекста на планираното строителство на газопровода Северен поток 2 от Русия за Германия, който заобикаля транзитните страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Sokratus
преди 5 години
"Освен това Новак каза, че Русия е готова да обезпечава транзита на газ през Украйна и след 2019 г., ако той бъде изгоден в сравнение с други маршрути."Булгартрансгаз изгражда ТП, прави 3млрд лв инвестиции и Украйна сваля цената на транзита! И хоп нашият паток е отново празен, а ББ е един млрд по-богат!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Ще гарантира ами, къде ще ходи? Европа няма газ - Путин няма кеш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още