IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола започна да се възстановява

По-рано тя достигна най-ниското си ниво от юни 2017 г.

12:45 | 26.12.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на петрола се покачи до 51 долара за барел днес, след като удари най-ниското си ниво от юни 2017 г. Ръстът се дължи на очакванията, че ценовият спад, предизвикан от опасенията за световната икономика, е преодолян, на фона на усилията на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за затягане на доставките, предава Ройтерс.

Суровият петрол беше повлиян от по-голямата слабост на фондовите пазари, след като частичното спиране на работата на американското правителство, повишаването на лихвените проценти и търговският спор между САЩ и Китай притесниха инвеститорите и изостриха тревогите за глобалния растеж.

Световният бенчмарк - Брентът, поскъпна с 43 цента до 50,90 долара. По-рано той понижи цената си до 49,93 долара, най-ниското ниво от юли 2017 г., и отчете 6,2% спад при предишната сесия. Американският суров петрол поскъпна със 74 цента до 43,27 долара.

„ОПЕК показа, че иска по-високи цени и работи за постигането на тази цел“, коментира Оливие Якоб, анализатор на Petromatrix.

В международен план търговията беше слаба заради коледните празници. Азиатските пазари се възстановиха днес. Тези във Великобритания, Германия и Франция остават затворени заради Коледа.

Въпреки че икономическите опасения натежават, прогнозата не е толкова лоша, колкото през 2016 г., защото този път ОПЕК се опитва да подкрепи пазара, коментира Якоб.

Опасявайки се от повтаряне на стария сценарий, ОПЕК и нейните съюзници, включително Русия, по-рано този месец решида да се върнат към свиване на производството през 2019 г., с което обърнаха гръб на решението от юни 2018 г. за насърчаването му.

Алиансът, известен като ОПЕК+, планира през следващата година да намали производството до 1,2 млн. барела на ден, от които делът на ОПЕК е 800 хил. барела на ден, а някои министри предложиха и допълнителни действия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 6
lyusien
преди 5 години
Просто големите играчи на борсите прибират печалбите Нищо не се е променило И е малко вероятно това да стане през 2019 г
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още