IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как софтуерът на Google се оказа най-добрият през 2018 г.

Компанията залага на нови и нови идеи в софтуера и не се страхува да греши, пише в свой анализ Engadget

14:36 | 26.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Google е относително нова в хардуерната надпревара, поне в сравнение с конкуренти като Apple и Samsung. Най-новите ѝ устройства са микс от успехи и провали. Home Hub и телефоните Pixel са чудесни, както и Pixelbook. Но видяхме и истински разочарования, като Pixel Slate, Pixel X и Clips.

Но ако погледнем отвъд това, продуктите на Google притежават нещо особено важно – софтуер, който не просто може да ги направи по-привлекателни, но може да им даде предимство пред конкурентни устройства.

Тази година Google предложи добър софтуер и наистина полезен изкуствен интелект, който превърна повечето ѝ хардуерни предложения в наистина добри, пише в свой анализ Engadget.

Най-добрият пример за това е Pixel 3. Във физически аспект телефонът е нещо като премиум версия на Pixel 2. Освен това идва в наистина „Not Pink“ цвят. Отвъд това, нищо, свързано с дизайна, не го прави чак толкова привлекателен, допълва анализът. В действителност, 3 XL версията има един от най-големите прорези на пазара – нещо, което доста отблъсква потребителите. И все пак, Pixel 3 са едни от най-добрите телефони на годината.

Ако можете да преживеете прореза или нямате против да ползвате по-малък смартфон, тогава ще бъдете впечатлени от софтуера на Google. На смартфоните на компанията ще откриете Google Assistant, който може да управлява обажданията ви, без да се налага да отговаряте и дори да казвате и думичка. Тази функция лесно може да бъде определена като прехвалена система за гласови съобщения, но всъщност е много повече от това. Асистентът ще попита човека, който се обажда, какво иска, ще ви напише какво казва той в реално време и ще ви предложи възможности за действие в реално време.

Един от очевидните плюсове е намаляването на броя на обажданията за телемаркетинг. Но също така помага, когато не можете или просто не искате да говорите. Редица потребители харесаха функцията Call Screen, защото реално решава проблеми. Call Screen е изградена на база на технология, която Google пусна по-рано и нарече Duplex.

Значението на софтуера обаче не личи толкова ясно, колкото при алгоритмите за снимките, които помогнаха на Pixel 3 да грабне едно от челните места тази година при тестовете на камерата. Телефонът не просто може да направи ясна, цветна снимка с единствената си камера, но предлага и добри ефекти за заснемане на портрети, използвайки софтуер. Да не говорим за нощния режим, с който Google надмина Apple и Samsung във фотографията при ниска осветеност. Компанията направи така, че тъмните снимки с много шум да се превърнат в такива, които изглеждат като направени през деня, пише още Engadget.

От друга страна, редизайнът на Fit и Maps направи двете приложения далеч по-полезни. А на I/O Google показа и бъдеща функция с добавена реалност, която ще улесни още повече навигацията. Ще можете просто да спрете, да погледнете телефона си, а на екрана му да се появи стрелка с насока в реално време. Тази функция все още не е готова, но има демо версия, а на по-късен етап може да промени правилата на играта.

Софтуерът на Google не е перфектен. Операционната система Android 9 Pie се появи с редица бъгове, а много от собствениците на новия Pixel 3 се оплакаха от проблеми със запазването на снимките, както и че камерата не работи. И въпреки че редизайнът на Wear OS накара софтуера на умните часовници да прилича повече на Android за носими устройства, той все още се има по-ограничени функции спрямо WatchOS на Apple.

Но вероятно бъговете са цената, която трябва да бъде платена, за да бъдеш на гребена на вълната. Софтуерът на Google е толкова по-напред от този на конкурентите ѝ в потребителската електроника, тъй като компанията непрестанно бълва идеи. Някои от тях са лоши, някои наистина ужасни, но когато тя уцели точните, както се случи с Night Sight и Call Screen, резултатът е вълшебен. Компаниите рядко правят функции, които са наистина полезни, но през 2018 г. Google доказа, че нейният софтуер може да промени живота ви, обобщава Engadget.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още