IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Перспективите пред ядрената енергетика в Китай, Япония, Русия и САЩ

Докато Китай се опитва да стабилизира своята мащабна програма за изграждане на нови атомни централи, САЩ се изправят срещу проблема с ядрените отпадъци

11:20 | 05.01.19 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ядрената енергия съставлява 10,5% от глобалния енергиен микс през 2017 г. и продължава да расте заедно с търсенето на електроенергия.

В периода между 2012 г. и 2017 г. инсталираните мощности са се повишили с 18 гигавата до 392 гигавата. По данни на GlobalData ядрената енергия ще продължи да расте стабилно през следващите десет години, достигайки 536 гигавата до 2030 г., пише Дан Юрман за EnergyPost. 

Китай

Първата съвместна Areva/EDF ядрена електроцентрала Taishan с капацитет от 1650 мегавата се намира на 136 км западно от Хонконг.

Проектът Taishan стартира на 26 ноември 2007 г. като първоначално се очаква да започне да произвежда електроенергия през 2013 г. като цената на съоръжението не е обявявана пред медиите.

Централата е съвместно предприятие между China General Nuclear Power Group (CGN) и Electricite de France (EDF).

5-годишното забавяне на този проект предизвика редица дискусии относно фокуса на китайското правителство в енергетиката и повиши опасенията, свързани със загърбването на ядрената енергия и пренасянето на акцента на Пекин върху възобновяемите енергийни източници.

Великобритания

Френската компания EDF изгражда и два реактора във Великобритания.

След споразумение, сключено през октомври 2016 г. CGN се съгласи да придобие 33,5-процентен дял в проекта Hinkley Point C в Съмърсет.

Подписването на този договор цели съвместното разработване на нови ядрени електроцентрали в Съфолк и Брадуел в графство Есекс.

Централите Hinkley Point C и Sizewell C ще се основават на технологията на реакторите от трето поколение (EPR) във Франция.

Други EPR реактори

Първият подобен реактор Olkiluoto 3, част от едноименната центра,  завърши функционалните тестове и вече е готов да бъде зареден, докато процесът по зареждане на реактора в централата  Flamanville се очаква да приключи до края на тази година.

Плановете на Avera да изгради четири EPR реактора в САЩ пропаднаха на фона на промените на енергийните пазари, причинени най-вече от ниската цена на природния газ.

Колапсът на проекта V C Summer в Южна Каролина, който трябваше да се състои от два блока Westinghouse от по 1150 мегавата, също изигра своята роля в липсата на нови ядрени реактори в САЩ.

я1 я1

Япония

Министерството на икономиката, търговията и индустрията (METI) планира да подпомогне онези стартъпи, които са фокусирани върху ядрената енергетика чрез предоставяне на фондове и технически опит.

Министерството е определило субсидии в размер между 50% и 90% от разходите по разработването на технологиите.

METI планира да предостави и достъп до технологията за високотемпературни газови реактори и да ги изпробва в съоръжения, притежавани от Japan Atomic Energy Agency.

Инициативата цели да стимулира специалистите, които се занимават с разработването на следващото поколение ядрени реактори като малките модулни реактори (SMR).

Друга причина, заради която Япония инвестира в SMR реакторите, е неблагоприятното положение на големите реактори и износът на ядрена електроенергия.

Toshiba вече се оттегли от ядрената индустрия, а Mitsubishi се отказа от проекта за изграждане на четири реактора в Турция.

Hitachi планира да създаде атомна електроцентрала във Великобритания, но японската компания не може да осъществи тези планове без финансовата подкрепа на британското правителство.

Последна актуализация: 00:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 15 rate down comment 25
majnata
преди 5 години
Зелев , който не строи атомна централа в къщи , ще строи на комшиите ! Айде бегай !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 15
zelka007
преди 5 години
много хубаво искам да го прочетат всички червеникотиквениковчета това , нарочно го пускам на български :http://e-vestnik.bg/12193/po-45-tona-godishno-silnoradiaktiven-otpadak-izhvarlyat-blokovete-v-kozloduy-kade-otivat/искам да обясните на синът ми защо ще плаща за нещо което не е ползвал , през целия си живот в сметките си за ток , неговите деца живот и здраве също ще го плащат ... освен това , цената от около 1млрд. лева е по цени от 2010г , в момента тече първа фаза на строежа на хранилището и струва около 1,4млрд. лева , а още колко ще има ?!? някое червеникотиквениковче има ли си на идея , че работния цикъл на един от реакторите е около 45-50 години , евентуално росатом споменават за нова технология за удължаване с още 10-15 гони , а процедурите по ликвидиране на централата са около 50-60 години . и тука не калкулираме охраната и постоянните процедури по опазване на радиоактивните отпадъци + радиоактивната вода от вътрешния контур ... 28,000 години за плутония :))) ... евтин ток , а ?!? БеляНЕ , а ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още