IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск обеща мрежата от зарядни станции на Tesla да покрие цяла Европа от догодина

От Ирландия до Киев, Норвегия и Турция, написа основателят на компанията в Twitter

14:18 | 27.12.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският предприемач Илон Мъск увери, че на всеки ъгъл в Европа ще се появят зарядни станции Supercharger за електромобили, произведени от неговата компания Tesla, предаде БТА.

Мрежата от Supercharger „ще покрие 100 процента от територията на Европа през следващата година - от Ирландия до Киев, Норвегия и Турция", написа Мъск в Twitter, в отговор на въпрос на бъдещ притежател на автомобил Tesla Model X от Дъблин.

Съгласно карта, поместена в сайта на компанията, в момента са инсталирани зарядни станции в Северна Америка, Европа, Азия и Австралия - общо 1386, на които има 11 600 хиляди контакта за включване.

Плановете на Тесла предвиждат скоро в Русия да се появят пет зарядни станции, в Украйна - две, а в балтийските страни - още четири.

Зарядната станция Supercharger представлява специален трансформатор, с чиято помощ могат бързо да се заредят електромобилите на Tesla. Колата може да се зареди за около 30 минути до 80 процента от мощността на акумулатора. За разлика от бензиностанциите, Supercharger може да се инсталира и в затворени помещения.

Компанията Tesla е основана от Илон Мъск през 2003 година, като централата ѝ се намира в Пало Алто, щата Калифорния. Отначало фирмата беше специализирана само за производство на електромобили, но впоследствие започна да се занимава с разработка на системи за съхраняване на енергия, припомня БТА.

В момента компанията произвежда седани Model 3 и Model S, както и кросоувъра Model Х.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
lyusien
преди 5 години
Прекрасно Но по важно е да започне да строи завода за автомобили Тесла Модел 3 някъде между Германия и Франция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още