IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ може да забранят използването на оборудване на ZTE и Huawei от догодина

Според източници на Ройтерс администрацията на Доналд Тръмп готви указ за забрана с довод за опазването на националната сигурност

14:48 | 27.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обмисля да издаде указ, който да забранява на американските компании да използват телекомуникационно оборудване от китайските производители ZTE и Huawei заради опасения за националната сигурност. Това съобщиха трима запознати източници на Ройтерс, цитирани от БТА.

Подобен президентски указ, който би могъл да бъде подписан още през януари, би довел до изключване от американския пазар на двете китайски телекомуникационни компании. САЩ са на мнение, че те са свързани с китайското правителство и оборудването им би могло да бъде използвано за кибершпионаж.

Указът е в процес на разглеждане от вече над 8 месеца. Чрез него министерство на търговията би могло да бъде инструктирано да забрани на американски фирми да закупуват оборудване от чуждестранни телекомуникационни компании, които представляват риск за националната сигурност, твърдят източници от телекомуникационната индустрия и администрацията на президента Тръмп.

Макар че е малко вероятно ZTE и Huawei да бъдат цитирани поименно, отговорните лица в търговското министерство ще тълкуват един подобен указ като насочен към двете компании.

Текстът на указа все още не е финализиран, твърдят запознатите източници, цитирани от БТА.

На 1 декември финансовият директор на Huawei бе арестувана в Канада по искане на САЩ заради подозрения, че е нарушила американските санкции срещу Иран. По-късно тя бе освободена под гаранция в очакване на заседание за екстрадирането ѝ в САЩ.

През октомври американското правосъдие удължи до 2022 година поставянето под контрол на ZTE, за да се увери, че компанията спазва американските закони, регулиращи износа.

От ZTE и Huawei не отговориха на запитвания за коментар на съобщенията. От своя страна говорителка на китайското външно министерство също не пожела да коментира, тъй като все още няма официално решение от страна на Вашингтон.

Опериращите в провинцията американски компании са сред най-големите потребители на ZTE и Huawei и част от тях се притесняват, че евентуален указ може да ги задължи да премахнат използваната от тях инфраструктура без предвиждането на компенсации за това, посочва Ройтерс.

И докато големите американски компании прекратиха връзките си най-вече с Huawei, по-малките доставчици използват услугите на китайските фирми най-вече заради по-ниските им цени. 

Още технологични новини вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още