IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ройтерс: Русия я очаква по-висока инфлация и забавяне на икономическия растеж

Основните рискове са свързани със санкциите, става ясно от месечното проучване на агенцията

21:28 | 27.12.18 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията в Русия през 2019 година ще се увеличи заради рисковете от нови санкции, по-слабата рубла и планираното увеличение на данъците, се посочва в публикуваното днес месечно допитване на Ройтерс.

Растежът на руската икономика през последните години е бил под средното ниво в световен план заради натиска на по-слабата и нестабилна валута, спада на цените на петрола и наложените санкции от ЕС и САЩ през 2014 година след анексирането на Крим.

Задържането на три украински кораба от Русия през ноември доведе до призиви за нови санкции срещу Москва. ЕС реши да въздържи от нови мерки, но удължи вече съществуващите до средата на 2019 година. Те са насочени основно срещу сектори на руската икономика като отбраната, енергетиката и банките.

„Основните рискове са свързани със санкциите“, каза водещият икономист от Renaissance Capital Олег Кузмин.

Брутният вътрешен продукт е нараснал с 1,7 процента през 2018 година и се очаква да увеличението да намалее до 1,4 процента през 2019 година, се посочва в консенсусната прогноза на 17 анализатори и икономисти. Това е под оценката на Световната банка за растеж на глобалната икономика с 3,1 процента през 2018 година.

Очаква се планираното увеличение на ДДС от 18 процента до 20 процента да ускори потребителската инфлация.

Централната банка трябваше да вдигне лихвите два пъти през втората половина на 2018 година като превантивен ход, целящ да избегне скока на инфлацията. Месечното допитване на Ройтерс обаче показва, че анализаторите очакват инфлацията да надвиши поставената цел от 4 процента и да се ускори до 5 процента в края на 2019 година.

Очакванията са през 2019 година Руската централна банка да запази непроменена ключовата ставка от 7,5 процента, но прогнозите на анализаторите варират от 7,50 до 8,25 процента.

През 2019 година рублата също ще почувства натиска от плановете на централната банка да възобнови купуването на чуждестранна валута за държавните резерви.

Прогнозата е, че след една година курсът на рублата спрямо долара ще бъде 66,85 рубли за долар и 76,50 рубли спрямо еврото, според месечното допитване. В ноемврийското проучване тези стойности бяха съответно 65,50 и 78,00.

Днес рублата се търгуваше при курс 68,80 рубли за долар и 78,29 рубли за евро. Руската валута понесе сериозни загуби през последните няколко дни заради бързия спад в цените на петрола. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 9 rate down comment 20
Стоян Петров
преди 5 години
Наскоро руснаците откриха, че ракът е заразен. В Москва фондация наема апартаменти и ги предоставя на деца с онкологични заболявания,за престоя им в столицата. Жителите на сградата правят подписка за изселването им, за да не се заразят. Цели 40 семейства се подписват под желанието да изгонят клетниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 35 rate down comment 35
zelka007
преди 5 години
какъв ръб трябва да си в умствено отношение , за да изпадаш в екстаз под всяка дописка за руско оръжие за масово поразяване . колко трябва да си ограничен , за да четеш само някакви руски сайтове за въоръжение и приложение на оръжия . до кога ще се впечатляваш от държава , която не може да организира производството на основните животоспасяващи лекарства за населението си ами трябва да ги внася , то те генеричните едвам правят в задоволително качество та други ли :))) . една металообработваща прецизна машина не могат да сглобят и ползват :))) . какви машини , то кола не могат да сглобят като хората от-до , аз за стругове с ЦПУ пиша :))) . посочи ми една статия от близките 3 месеца в популярен сайт за наука/медицина/инженеринг , написана от руснаци по значим за човечеството проблем , нещо в помощ на някой , нещо смислено ... ? ами няма ... поне тези които следя :))) ... нищо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 34 rate down comment 32
Стоян Петров
преди 5 години
Досегашната най-бърза руска ракета развива 28 400 км/ч и не се нарича хиперзвук, а разликата е нищожна. Ти халхабер си нямаш от физика, а само от рубли. Тази скорост е за съвсем кратко време и в усовията на липса на въздушно съпротивление. Средната скорост на авангарда е била около 9 000 км/ч. Освен това високата скорост е и недостатък. Ракетите са неустойчиви и се загряват до 1500 градуса. Тази температура причинява много аварии. Заради това и от 12 изпитани кинжала само 3 са достигнали целта. Но на ти си прибирай рублите и недей да попрочиташ нещо за обща култура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 20 rate down comment 15
michaelis12
преди 5 години
Операция: История: Русия срещу Украйна в историятаhttps://m.youtube.com/watch?v=jiRgaIQyyp0-------------------------ето даже и в тиквесторската ТВ .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 32 rate down comment 18
markov
преди 5 години
Да бе и аз се наслушах как били фалирали и мрели от глад ......пък то растеж излезе че имали :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 25 rate down comment 23
ABBA
преди 5 години
Неграмотен ***, казаха ти у лево, ти пак се буташ между шшамарите!https://tvzvezda.ru/news/opk/content/201812271603-ddlw.htmВ27 пъти по-бързи от звука: раскрита е скоростта на комплекса АвангардА'ре гледай сметиките тука: ... скорост 27 мах-а на тази височина ще бъде равна на 29 114,316 километра в час. (това на височина 10 км.: 1 мах > скоростта на звука е 1078,308 километра в час)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 28 rate down comment 32
Стоян Петров
преди 5 години
Те наистина си гладуват. Даваш ли си сметка, че 75% от руснаците нямат задгранични паспорти? От страната са излизало едва 14% от хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 26 rate down comment 30
Стоян Петров
преди 5 години
Само мало.умен не разбира че това е техническа грешка. Истинската скорост е малко над 9 000. А между другото, не че се хваля но нашия(американския) ракетоплан Х-43А разви 9.6 МАХ което над 11 000 км час. Това се случи през 2004 година. Ват.ниците отново са 15 години след белите хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 30 rate down comment 25
majnata
преди 5 години
Екипът на инвестора ... платена публикацийка , а ...?! : ))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 33 rate down comment 21
TomaNeverni
преди 5 години
Kaкъв разтеж какви 5лева.Те трябваше вече да са умрели от глад, пък то какво стана..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още