IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От днес в обращение е нова банкнота от 100 лв.

Общият дизайн и основните елементи се запазват без съществени изменения, но има въведени нови защитни елементи

09:18 | 28.12.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БНБ</em></p>

Снимка: БНБ

Българската народна банка пуска в обращение нова серия банкноти. Първата банкнота от новата серия е с номинална стойност 100 лева и е в обращение от днес като законно платежно средство. Общият дизайн и основните елементи на банкнотите от новата серия се запазват без съществени изменения спрямо банкнотите в обращение. Промените в тях произтичат основно от въвеждането на нови защитни елементи.

Общият дизайн и основните елементи се запазват без съществени изменения.

Има и допълнителен знак за незрящи граждани. Нова е холограмната лента с оптични ефекти, които се редуват при промяна на ъгъла на наблюдение. За направата на банкнотата е използвано мастило с оптичен ефект – числото 100 е отпечатано с променящо цвета си мастило с динамичен шахматен ефект, което при промяна на ъгъла на наблюдение се променя от смарагдовозелено към сапфиреносиньо. 

Осигурителната нишка е вградена в хартията и частично излиза от обратната страна със светъл повтарящ се текст „БНБ 100“ и с динамичен шахматен ефект, променяща цвета си от смарагдовозелено към сапфиреносиньо.

Изображението на повтарящия се текст „БНБ 100“ се чете от лицевата страна при поставяне на банкнотата срещу източник на светлина.

Банкнотата е с воден знак с висока резолюция. За изработването на книжните пари е използвана хартия, тонирана в зелен цвят, с лаково покритие след отпечатване.

От БНБ напомнят, че банкнотите с номинална стойност 100 лева, емисия 2003 г., продължават да бъдат в обращение заедно с купюрите с номинална стойност 100 лева, емисия 2018 г.  В рамките на следващите три години ще бъдат пуснати в обрaщение нови банкноти с модерни защитни елементи от 50, 20, 10 и 5 лева.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 5 години
БНБ управлява паричната система с пренебрегване на държавната грешка да няма защита срещу щети при ползване на лева.При запазването на държавната грешка, при достатъчно време въведените левово ще загубят своята полезна стойност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още