IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Властите все по-често ще разбират ползите от блокчейна

Нужна е фундаментална промяна в нагласите относно какво трябва да ни дава държавата, твърди Петко Карамочев, изпълнителен директор на "Индустрия Технолоджи"

10:31 | 28.12.18 г. 21
Властите все по-често ще разбират ползите от блокчейна

За разлика от бизнеса властите по света все по-често ще се възползват от блокчейн технологиите. Това мнение изказа Петко Карамочев, изпълнителен директор на "Индустрия Технолоджи", в предаването "Бизнес среща" на Bloomberg TV Bulgaria.

Отскоро Карамочев е консултант на британския парламент по използване на блокчейн технологията в публичния сектор.

За разлика от властите обаче засега малкият и средният бизнес все още не виждат полза от блокчейн технологията, каза Карамочев.

Ако може до 5-6 години отделните малки и средни предприятия на база на хардуерни чипове да си комуникират по сигурен начин с други предприятия и обменят информация, без да се налага те да пазят копия, това ще е най-добрата възможност да се разгърне сегментът. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Петко Карамочев, изпълнителен директор на "Индустрия Технолоджи".

В момента малкият и средният бизнес не чувстват технологията, заяви той.

Карамочев обърна внимание, че е нужна фундаментална промяна в нагласите относно какво трябва да ни дава държавата и дали искаме държавата да бъде инструмент за по-ефективно взаимодействие и комуникация на бизнеса с държавата, защото това не се случва в момента".

Очакванията в България и други страни са държавата да консолидира все повече информация и да се „грижи“ все повече за гражданите, допълни гостът, а това, по думите му, не трябва да се допуска. Според него в този смисъл блокчейн технологията ще помогне много.

Вижте още във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 10
Sakamano
преди 5 години
Властите ги храни бюрокрацията, а блокчейн има потенциал да я намали до минимум. Тъй че вероятно ще разбират ползите, без да са твърде въодушевени да ги приложат на практика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още