IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР одобри поскъпването на газа и водата

Новите цени няма да се отразят на цените на парното и топлата вода

13:34 | 28.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Както се очакваше, Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри новата цена на природния газ и водата на закрито заседание, предшествано от протест на граждани пред сградата на институцията, съобщава БНР. 



От началото на годината природният газ поскъпва с 3,5%, но това няма да повлияе на цените на парното и топлата вода. През следващите три месеца един мегаватчас синьо гориво ще струва близо 45 лева без такси и налози.

Регулаторът прие и новите цени на водата за 27 ВиК дружества, като взе решение да одобри предложеното поскъпване на водата в 26 от тях. Изключение прави Кърджали, където от началото на следващата година ще има леко понижение в цените с около 1,5 на сто.

Най-голямо увеличение на цената на ВиК услугите се предвижда в Бургас - 9,71 процента, където цената от 2,729 лв. за куб. метър с ДДС ще стане 2,994 лв. Във Варна ВиК услугите ще се повишат с 4,03 на сто - до 3,904 лв. за кубик. С 0,63 процента ще е повишението на ВиК услугите в Пловдив. Там потребителите от 1 януари ще плащат по 2,214 лева за куб. метър при 2,200 лв. досега.

Увеличение на ВиК услугите ще има и в Монтана и Враца. Там обаче цената ще достигне до социално поносимия праг, който съответно е 2,967 лв. за куб. м. в Монтана и 3,171 лв. във Враца, изтъкнаха от КЕВР.

Единствено в Кърджали се предвижда намаление на цените на ВиК услугите с 1,59 процента. Там цената от 2,422 лв. на кубик ще стане 2,384 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още