IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската инфлация достигна 8-месечно дъно през декември

Германските потребителски цени са нараснали с 1,7% на годишна основа

17:01 | 28.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Годишната германска инфлация се забавя по-значително през декември, спадайки под целта на Европейската централна банка (ЕЦБ). Данните идват, след като по-рано този месец от финансовата институция обявиха, че официално слагат край на своята програма за количествени облекчения след четири години.

Германските потребителски цени, хармонизирани спрямо данните за инфлацията в другите страни от Европейския съюз, са нараснали с 1,7% на годишна основа. За сравнение през ноември ръстът бе от 2,2%, съобщават от Федералната статистическа служба, цитирани от Ройтерс.

Тези стойности са и под прогнозите на Ройтерс за свиване до 1,9%.

Целевата инфлация на ЕЦБ е малко под 2-та процента за еврозоната като цяло. По-слабата годишна германска инфлация през декември беше белязана от значително забавяне в ръста на енергийните цени. За месеца те са нараснали с 0,3% при прогнозирано увеличение от 0,4%.

По-рано днес стана ясно, че инфлацията в най-гъсто населените германски провинции се забавя през декември.

В провинция Северен Рейн-Вестфалия ръстът на цените се забавя до 1,8% през декември от 2,4% през ноември, показват предварителните регионални данни, публикувани в петък.

В Бавария, втората най-гъсто населена провинция, годишната инфлация е 2,2% при 2,7% предходния месец. В Баден-Вюртенберг, който застава на трето място, увеличението на цените е 2% спрямо 2,7% през ноември.

 В четвъртък от ЕЦБ съобщиха, че прогнозират забавяне на световната икономика през 2019 г., след което ще настъпи период на стабилизиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още