Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Какво се промени през 2018 г. във визията за постигане на чиста енергия?

Борбата срещу климатичните промени печели все по-широка обществена подкрепа, която оказва натиск върху политиката на глобално ниво

1
 
4
 
6
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Колко е далеч времето в което ВЕИ ще изместят сегашните централи може да се разбере по инвестиционните проекти в АЕЦ и ТЕЦ. Просто се броят на пръсти. Това води до мисълта, че за експлоатационния период на тези централи просто ще има момент в който теоретично е възможно да бъдат изведени от експлоатация предсрочно. Колкото до необходимия ток за електрифициране на българския транспорт изцяло, не знам кой е смятал но производството на ток трябва да се увеличи двукратно или около 10гв допълнителни мощности при това 24/7 работещи.
Макар обаче да звучи утопично примерно за слънчевите панели има безкрайно поле за инвестиции, което за момента е спирано (частично) от ниската цена на енергията у нас. Идващата година обаче ще донесе сурвачка сериозна в края на юни с около 10% повишение на цената на еленргията като се има предвид колосалната загуба на ТЕЦ Марица. Това от своя страна ще направи проектите за соларни паркове изгодни за индустриалните потребители. Към момента себестойността е около 15 ст без цената на финансирането и вероятно ще падне още...
Моята прогноза е повишаване на цената и много, много панели в момента в който станат на сметка (съвсем скоро).
3
 
7
 
5
zelka007 до: Императорът
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
ха ха ... мегабимберици ... готин лаф ...

значи за необходимия ток за зареждане . ами за БГ го беше смятал един човек , ако от утре всички имаме електрически коли , камиони , рейсове , влакове . всичко . и никой никъде да не се лишава от километрите които кара и се зарежда на супер бързи зарядни станции - там все пак има около 15% загуби спрямо това да си зареждаш батерията от контакта на 220 волта - ще са ни необходими 440 МВ мощност - демек един малък блок на козлодуй . много ли е ? проблема е в изграждането на зарядните станции в достатъчно количество и окабеляването . това е , нищо друго . ток да искаш ...

за непостоянството на плочките и перките ... ами да , съществува този момент . факт е , никой не го отрича . имам техническо образование - КИП и А . миналата година за първи път прочетох , че тесла , в лицето на твоя приятел мъск , ще прави гигабатерия , в промишлен мащаб и ще се вклюва в мрежата да захранва потребители . и си викам това някакъв майтап сигурно , литиево-йонна батерия за промишлено захранване . ама на , направиха го . значи батерията има софтуер , който поема управлението й . зарежда се от мрежата в периоди на свръх производство от възобновяеми източници - например сутринта рано от вятърни централи - тогава произвеждат най-много ток и е най-евтин и по обедно време от плочки дето викаш - те тогава имат най-ниска цена на тока . тука изключвам българския модел на включване на възобновяеми източници към мрежата - говорим за един друг свят дето хората оперират по различен начин . и се включва във вечерния пик на потребление от домашни консуматори . значи това дето са го инсталирали в австралия струвало около 65-70млн.долара досега е спестило на потребителите за 1 година 40млн.долара :))) . там има дългосрочен договор с някаква слънчева ферма и изкупува неин ток основно батерията , но комбинира и с други източници . и въпреки всичко , на ... работи! и това в държавата на въглищните централи и навъпреки техния президент и въглищното лоби и пр. отстрани погледнато бъхти се батерията да се зарежда 7-8 часа цял ден и после се разрежда за около 2 часа . ето ти модел за работа от възможно най-скъпия вариант на възобновяеми източници комбинирано с най-скъпия вариант на съхранение на ток и излиза по-евтино от конвеционалните модели на работа . съгласен съм че ще напишеш ... с тия 2 часа заникъдебаце , какво правим ако няма вятър и слънце . така е , има го този момент . има газови ценртрали с блокове за студен резерв за такива случаи , засега ще е така предполагам . но факт , тесла са построили 3-4 такива гигабатерии , строят в момента 3-4 и имат поръчки за поне още 10 . прави сметка че не само тесла строят такива неща , има поне 2 фирми големшки европейски дето го правят същото .

значи решението с литиево-йонните гигабатерии е за пиково потребление , не е за постоянен товар на мрежата . как работи конвенционалната централа - генерира топлина ядрена/въглщна/газова - минава през топлообменник и създава прегрята пара която задвижва турбина , която върти генерато , който прави ток , които се подава вече в енергото . най-общо е така . научили сме се да го правим добре това , даже при въглищните КПД-то е най-добро и е най-евтино по принцип изключвайки въглеродните квоти . централите със слънчеви колектори правят точно това , подават равномерно/контролирано енергия . слънчевите колектори загряват сол до 350-400-450 градуса и тя се втечнява , минава през топлообменник , който създава прегрята пара , която върти генератор , който подава ток към енергото . съществуващите такива централи могат да съхраняват разтопена сол в специални резервоари и да генерират ток постоянно/равномерно/контролирано в разтояние на 7,5-12,0 часа след като се скрие слънцето . демек вече имаме това целодневно производство на ток от слънчева енергия което ти се губи и не ти дава спокоен сън . в другия линк дето съм ти пуснал , проекта е сметнат за 17,5 часа без слънце . хората са си го построили , и мисля че тази година дето идва ще го пуснат в експлоатация в пълния му капацитет . ще кажеш че и това не е достатъчно да замести въглищните - така е не е достатъчно но е крачка в посоката . ако първите такива слънчеви колектори са стрували почти колкото ядрена централа по параметър цена за инсталиран МВ в момента са почти наполувина и продължават да спадат . такива се строят поне 20-на в момента . БГ попада в пояса на слънцегреене дето такъв проект е сравнително изгоден икономически . в ЕС испанците са най-напред с материала . китайците ще строят такива за обща мощност 4ГВ в близките 2-3-4 години . ще кажеш нищо не е за техните 100ГВ конвенционални . така е , не е но е крачка в правилна посока .

значи немците какво правят . там такива колектори не могат да построят щото няма толкова слънце . обаче имат много вятър дето няма какво да го правят щото е по никое време , дето на никой не му трябва . имат построен от сименс в хамбург демонстрационен проект му викатзахранван от вятърен парк дето енергията от перките отива за разтопяване на сол , която се съхранява в резервоари до 350-400-450 градуса , минава през топлообменник , който създава прегрята пара , която върти генератор , който подава ток към енергото . значи КПД-то е ниско - около 25% , вервай ми ниско е , разбирам малко от тези неща . но . измислили са начин да го подобрят до 50% , което е вече доста приемливо и строят нова по-голяма инсталация , която ще влезе в употреба догодина и ще си се включи наравно с конвенционалните централи . мислят да преоборудват дори нормална въглищна централа 500-600МВ , дето ги затварят сега , в такива хранилища с разтопена сол с цел да съхраняват достатъчно за производството на ток в продължение на седмица .

онова линкче ако се зачетеш има доста неща , кой къде за колко прави . друг интересен документ е този :

https://www.irena.org/-/media/Files/IRENA/Agency/Publication/2018/Jan/IRENA_2017_Power_Costs_2018.pdf

сериозен документ от сериозни хора бих казал . требе да ти е интересно обаче . иначе не се мъчи да го бориш . ти си настроен на друга вълна .

теоретично за вятъра си прав , перките отнемат част от кинетичната енергия на вятърния поток и зад тях в ограничен периметър се наблюдава загряване на повърхността през деня и охлаждане на повърхноста през ноща в рамките на 1 градус амплитуда от околната норма . онова за гълфстрийм не го пиши повече , всичките перки на света да наредим по пътя на това течение нищо няма да направим :))) .

едно съм сигурен , хората по белия свет си бачкат в посока възобновяема енергия и не ги грее много какво си пишем тук във форума , прави ли са или грешат :))) . експериментират , анализират , променят , вървят напред . такива като теменужка и гинка работят като фронт офис меринджей в най-оптималния вариант - демек посрещат и упътват хората в офис сградите и приемат и предават пратки на куриерите .
9
 
5
 
4
преди 6 месеца
*** = с о р о с о и д и
9
 
9
 
3
преди 6 месеца
Този анализ, касаещ бившата Арева и Уестингхаус и настоящият Росатом е абсолютно забранен за преститутки, диванни аналлизатори, ***, грантаджии и всякая сволочь:

https://www.youtube.com/watch?v=1_WS7XOTijo

Това в Русия проблеми ли са! Само погледнете на Франция! (aftershock.news)
7
 
8
 
2
zelka007 до: Императорът
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
готин ... :)))

Импе , хората тези форумни въпроси дето въртиш си ги задават от повече от 30 години и им търсят отговори ...

виж този проект :

https://cerrodominador.com/?lang=en

дали не са чували за реактори и/или газови централи ? дали пък нямат там ресурсите за това ? ами и са чели и си имат всичко , ама на ... друго решили да правят :))) .

тук ще намериш много от отговорите дето не ти дават да спиш :

http://newenergyupdate.com/

има за всички видове възобновяема енергия и начини за съхранение . има цени за инвестиционни разходи и цени на текущи разходи . има за проекти по света кои докъде го докарал и кой какво мисли да прави ...

11
 
12
 
1
GiRo до: Императорът
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Седмо - не само ще се пробват, но и ще успеят.